Izvor: Arte, 27.Nov.2017, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogućnost Evrope

Beogradska debata o Evropi 2017. Mogućnost Evrope i Zeitgeister – Prošlost, Sadašnjost i Budućnost“. Mogućnost Evrope, 1. i 2. decembar od 19 sati UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a Jezik:engleski, srpski Simultani prevod obezbeđen. Ulaz slobodan

Debate:

          SREDNJA EVROPA IZMEĐU UTOPIJSKIH SNOVA I DISTOPIJSKIH STVARNOSTI

          BUDUĆNOST STABILOKRATIJA

          SAMOOPREDELJENJE

Moderiraju:
>> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << />
Dejan Anastasijević (SER) i Jovana Gligorijević (SER).

Učestvuju:

Miguel Rodriguez Andreu (ESP), Borja Bagunya (ESP/Catalonia), Lana Bastašić (ESP/Catalonia/BiH), Dragan Bursać (BiH), Steve Crawshaw (UK), Frank Baumann (DE), Idro Seferi (Kosovo), Borka Pavićević (SER).

ZEITGEISTER – Prošlost, Sadašnjost i Budućnost

4. i 5. decembar od 19 sati

Jugoslovenska Kinoteka, Uzun Mirkova 1

Jezik:engleski, srpski

Simultani prevod obezbeđen

Ulaz slobodan

Debate:

          PROŠLOST ili Na razvalinama propalih carstava (1917-1989)

          SADAŠNJOST ili Globalni kapitalizam i posledice (1989-2017)

         BUDUĆNOST ili Sutrašnjica je naša stalna adresa (2017-2030)

Moderiraju:

Olga Manojlović Pintar (SER) i Bojana Maljević (SER).

Učestvuju:

Shima Niavarani (SWE), Dubravka Stojanović (SER), Gellert Tamas (SWE), Biljana Srbljanović (SER), NJ.E. Jan Lundin, ambasador Švedske (SWE), Vesna Maldaner (SWE) i Filip Balunović (SER),

Predmet intenzivne diskusije programa prva dva dana Beogradske debate o Evropi pod nazivom Mogućnost Evrope (petak 1. decembar i subota 2. decembar od 19 sati, UK Parobrod) koju će moderirati Dejan Anstasijević i Jovana Gligorijević biće goruća pitanja savremene Evrope podeljena u tri debatna kruga: Srednja Evropa između utopijskih snova i distopijskih stvarnosti (učestvju: Borka Pavićević i Frank Bauman), Budućnost Stabilokratija (učestvuju: Stiv Krošou i Dragan Bursać) i Samoopredeljenje (učestvuju: Migel Rodrigez Andreu, Borža Bagunja, Lana Bastašić, Idro Seferi, Dragan Bursać i Stiv Krošou).

Druga dva dana programa (ponedeljak 4. decembar i utorak 5. decembar od 19 sati, Jugoslovenska kinoteka) posvećena su obeležavanju stogodišnjice diplomatskih odnosa Švedske i Srbije pod prigodnim nazivom ZEITGEISTER (nem. Duhovi vremena). Kroz diskusiju u tri debatna kruga: PROŠLOST ili Na razvalinama propalih carstava (1917-1989), SADAŠNJOST ili Globalni kapitalizam i posledice (1989-2017) i BUDUĆNOST ili Sutrašnjica je naša stalna adresa (2017-2030-) koje će moderirati Olga Manojlović Pintar i Bojana Maljević, namera nam je da istražimo sličnosti i razlike koje između ovih dvaju društava postoje, da rasvetlimo različite aspekte prošlosti, sadašnjosti a na kraju i budućnosti kroz dekonstrukciju i dubinsku analizu političkih, ekonomskih, kulturnih i istorijskih veza između naše dve zemlje. U dinamičnoj seriji razgovora, kroz razmatranje nekih od najvažnijih pitanja današnjice koja se u jednakoj meri tiču i Švedske i Srbije suočiće se sledeći ugledni gosti: Šima Niavarani, Dubravka Stojanović, Gelert Tamas, Biljana Srbljanović, NJ.E. Jan Lundin, ambasador Švedske, Vesna Maldaner i Filip Balunović.

ZEITGEISTER je samo jedan u seriji događaja koje Ambasada Švedske organizuje u okviru programa Švedskosrpski 100 a u saradnji s Udruženjem KROKODIL, Kreativnim mentorstvom, KC Gradom i Jugoslovenskom kinotekom. Cilj programa Švedskosrpski 100 jeste osvetljavanje tema koje svi na ovaj ili onaj način prepoznajemo ali i produbljavanje razumevanja između dve zemlje kroz dijalog i debatu, što je umeće kojim se Šveđani izuzetno ponose.

Prva Beogradska debata o Evropi pod nazivom "O čemu govorimo kada govorimo o Evropi" održana je decembra 2014. godine u Beogradu kao sastavni deo serije debata o Evropi koje organizuje Nemačka akademija za jezik i književnost u saradnji s dve berlinske fondacije - Allianz Kulturstiftung i S. Fisher Stiftung - te Komesarom za kulturu i medije Savezne Republike Nemačke i Goethe-Institutom iz Beograda.

Veliki uspeh Beogradske debate o Evropi 2014. godine ali i dalje produbljivanje evropske krize koje je usledilo inicirali su pozicioniranje "Beogradske debate o Evropi" u godišnji program KROKODILa, kao događaj koji nudi platformu za redovna okupljanja intelektualaca iz kulture sa svih strana evropskog kontinenta u cilju  otvaranja diskusije i artikulisanja gorućih pitanja evropske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Održavanje ovogodišnje Beogradske debate o Evropi omogućili su: forumZFD, S. Fisher Stiftung, Austrijski kulturni forum, Goethe-institut Beograd, Ambasada Švedske u Beogradu, UK Parobrod i Jugoslovenska kinoteka.

Medijski partner: VREME, Nedeljnik i Insajder.

Za više informacija posetite www.krokodil.rs

Detaljnije o programu:

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.