Mocartova muzika na gitarski način

Izvor: Blic, 04.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mocartova muzika na gitarski način

Danas, prvog dana festivala, u Ruskom domu sviraće gitaristkinja Širi Kone iz Izraela (20) časova i Dmitrij Ilarionov iz Rusije (20.30). Međutim, festival će tradicionalno zvanično biti otvoren sutra, 5. februara, na „Kolarcu", kada će (20) svirati čuveni „Los Anđeles gitar kvartet". Američki kvartet postoji dve decenije, ima blistavu karijeru i prvi put gostuje u Srbiji - kaže Boško Radojković, umetnički direktor „Gitar arta". Do 10. februara, kada se festival >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << završava, nastupiće 35 umetnika iz 14 zemalja. Oni će svirati u Ruskom domu, „Kolarcu", Centru „Sava" i Narodnom pozorištu. Između ostalih sviraće i vrhunski gitaristi Marcin Dila iz Poljske, „Duo Melis", Zoran Anić, „Koto Šakuhači kvintet" iz Japana, Karlo Domenikoni iz Italije i Silvija Okujone iz Brazila, „Rozenberg trio" iz Holandije i Pol Galbrajt iz Škotske.

- Postala je tradicija da na velikom koncertu u Centru „Sava" ponudimo nešto spektakularno. Ove godine izbor je pao na slavni „Rozenberg trio" iz Holandije - sviraju na manuš gitari i neguju đango stil. Oni će svirati 9. februara. I ostali koncerti na festivalu biće vrhunskog kvaliteta - kaže Radojković.

Marcin Dila iz Poljske nastupiće 6. februara (20) u Ruskom domu sa klasičnim gitarskim repertoarom. Dila je od 1996. do 2004. 19 puta bio prvi na prestižnim takmičenjima u Evropi i SAD.

Iste večeri i u istom prostoru (21.30) predstaviće se i „Duo Melis" - koji čine Suzana Prijeto iz Španije i Aleksis Muzurakis iz Grčke. Zoran Anić svira 7. februara (20) u Narodnom pozorištu sa klasičnim repertoarom; posle njega (21.30) na istoj sceni nastupa „Koto i šakuhači kvintet" iz Japana. U ovom nesvakidašnjem ansamblu gitaru svira Šunsuke Matsuo, a ostala četiri muzičara sviraju tri koto instrumenta (podseća na citru) i šakuhači - japansku flautu od bambusa.

Italijan Karlo Domenikoni svira 8. februara (20) u Ruskom domu svoje kompozicije. Kritika tvrdi da Domenikoni uspešno ukršta melose istoka i zapada. Na istom mestu sviraće (21.30) Brazilka Silvija Okujone i to na petnaest različitih gitara, raspoređenih na stolu dugom sedam metara. „Gitar art festival" zatvara u „Kolarcu" (20) Pol Galbrajt iz Škotske, koga je i čuveni Segovija smatrao veličanstvenim. On svira na instrumentu koji ima osam žica i drži ga uspravno, kao violončelo.

Ove godine je festival osvežen programom „Gitar art laureati" koji je održan u Zrenjaninu od 25. do 27. januara kada su nastupili pobednici takmičenja u pet kategorija na prošlogodišnjem festivalu. „Gitar art" i ove godine ima brojne prateće programe: takmičenje u pet starosnih kategorija (od 10 do 35 godina), izložba fotografija poznatih muzičara autora Želimira Gvojića u SKC-u, a biće i majstorskih kurseva i ponoćnih svirki u „Muvi baru" i „Hajatu".

Žiri „Blica" preporučuje

Boško Radojković, umetnički direktor „Gitar arta":

1. „Los Anđeles gitar kvartet"; prvi put gostuje u Srbiji, postoje dve decenije i imaju uspešnu svetsku karijeru.

2. „Rozenberg trio" iz Holandije; sviraju na egzotičnim manuš gitarama.

3. Pol Galbrajt iz Škotske svira na gitari koja ima osam žica (dve više od standardne) i tako postiže veći opseg sviranja

Srđan Tošić, gitarista:

1. „Los Anđeles gitar kvartet"; reč je o jednom od najpopularnijih gitarskih kamernih sastava na svetu.

2. Karlo Domenikoni; zanimljiv zato što je kompozitor i izvođač svojih dela, nešto poput našeg Dušana Bogdanovića ili Rolanda Diensa.

3. Pol Galbrajt sviraće na zatvaranju Mocartove sonate i to na osam žica, a gitaru svira tako što je drži uspravno, kao violončelo

Vera Ogrizović, gitaristkinja:

1. „Los Anđeles gitar kvartet"; čuven u svetu, čine ga iskusni svirači.

2. Pol Galbrajt, snimci koje sam čula pokazuju da jer reč o vrhunskom muzičaru.

3. Zoran Anić; između mnogo sličnih muzičara mahom stranaca, preporučujem našeg gitaristu koji je isto toliko dobar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.