Mocartova Škola za zaljubljene 22. avgusta na Kanli Kuli

Izvor: Blic, 24.Jul.2015, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mocartova "Škola za zaljubljene" 22. avgusta na Kanli Kuli

Opera festival "Operosa" predstavlja internacionalnu produkciju jedne od najlepših opera, Mocartove "Tako čine sve ili škola za zaljubljene" ("Cosi fan tutte, ossia La scuola degli amanti"), 22. avgusta na otvorenoj pozornici Kanli Kule u Herceg Novom.

U glavnim ulogama će biti mlade zvezde Operose, izabrane na audicijama u Beogradu, Mila Mihov, Nataša Rašić, Marko Živković, Oliver Tičević, Pavle Žarkov i Ognjen Milivojša.

Režija internacionalne produkcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Herceg Novom poverena je Martin Lojd-Evansu, scenografija Simonu Korderu, a glavni dirigent je Eraldo Salmieri.

Na čelu produkcijskog tima je Ketrin Hataja, finski mecosopran i osnivač festivala i fondacije "Operosa".

Opera "Cosi fan tutte, ossia La scuola degli amanti", kod nas prevedena kao "Tako čine sve ili škola za zaljubljene", prati radnju smeštenu u Napulju kada se dvojica prijatelja, Fernando i Guljelmo se sa iskusnim filozofom Don Alfonsom klade u vernost i ljubav svojih verenica Fjordiliđi i Dorabele.

Prerušeni u zgodne oficire, oni će pokušati da svoje drage stave pred veliko iskušenje i provere njihovu odanost, ali i redefinišu pitanja romantične ljubavi i društvenih konvencija tog doba. Ova opera je tako vanvremenska priča o ljubavi, vernosti.

Mocartova "Cosi fan Tutte" pripada podžanru komičnih kratkih opera, nastalih u 18. veku u južnoj Italiji, koje su zbog svoje pristupačnosti i interesantnih komičnih zapleta iz realnog života, ubrzo postale omiljene i kod kompozitora i kod publike.

Libreto je napisao Lorenco da Ponte, a pretpostavlja se da je ovu operu naručio austrijski car Jozef II Antoniju Salijeriju, koji iz nepoznatih razloga nikada nije završio rad na njoj.

Prvi put je izvedena u bečkom Burgteatru 1790. godine i od tada je nezamenjiv  deo repertoara svih svetskih operskih kuća.

"Operosa" je međunarodna platforma za povezivanje, razmenu znanja i informacija iz oblasti izvođačkih umetnosti koja već devet godina radi na razvoju i promociji opere i klasične muzike u regionu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.