„Mobiljke” putuju u Veneciju

Izvor: Politika, 12.Avg.2010, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Mobiljke” putuju u Veneciju

Projekat „Klackalište” – igralište koje čine u prostoru raspoređene i modifikovane klackalice, uz mobilne biljke, koje pozivaju na komunikaciju, umetničke grupe „Škart”, predstavljaće Srbiju na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture u Veneciji, koje se održava od 29. avgusta do 21. novembra. Dragan Protić i Đorđe Balmazović, koji su osnovali ovu grupu 1990. godine, odlučili su da umesto klasične arhitektonske postavke naš paviljon osmisle malo drugačije i to tako da prate u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << arhitekturi aktuelan koncept komunikacije na liniji umetnik – prostor.

Promenom saigrača/saklackača i slobodnim razmeštanjem „mobiljaka” ostvaruje se neprekidna promenljivost i pokretljivost ambijenta, što asocira na naš odnos prema sebi i drugima, prema okruženju i prirodnoj sredini – objasnio je Protić. Grupa „Škart” nastala je u napuštenom grafičkom ateljeu na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, kao produkt dijaloga dve osobe. Kombinujući razna iskustva – poeziju, grafički dizajn, arhitekturu, performans, društveni angažman, „Škart” je razvio lokalnu strategiju uličnih samizdat akcija. Imali su veliki broj samostalnih izložbi, učestvovali su na brojnim grupnim izložbama u svetu, nagrađivani su na raznim smotrama.

Idejni su tvorci sada već poznatog Horkestra – nastalog u jesen 2000. u okviru projekta „Tvoje govno, tvoja odgovornost”, u kojem učestvuju (pevaju) svi koji to žele, bez obzira na talenat i sluh. Na fotografijama se vidi iz čega su i kako nastale „mobiljke”.

M.D.

objavljeno: 13/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.