Mnogo dizajna, uz krizu ideja

Izvor: Politika, 19.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo dizajna, uz krizu ideja

Koncepcija Frankfurtskog sajma knjiga uskoro će morati da se modifikuje

Od našeg specijalnog izveštača

Frankfurt na Majni – Najveća svetska izložba knjiga, 60. međunarodni sajam u Frankfurtu, završena je kasno sinoć sa preliminarno saopštenim brojem posetilaca – njih oko 300.000 ili gotovo 20.000 više nego prošle godine, što svakako govori u prilog tržišnoj orijentaciji ovog sajma. Za sve poklonike pisane reči ostala su otvorena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pitanja: gde je tu knjiga i šta je to apsolutno novo u sferi produkcije knjige, posebno novih ideja, što bi svetu mogao da ponudi Frankfurtski sajam?

Odgovori na ovakva pitanja uglavnom su negativni, jer svetsko izdavaštvo, iako ovde nije ispoljena refleksija finansijske i bankarske krize, već dosta dugo i to baš na Frankfurtskom sajmu, ispoljava duboku strukturalnu krizu, nedostatak dobrih ideja. U krizi ideja, baš kao i u drugim oblastima, izdavači posežu za dizajnom, mada se pravi čitaoci sve teže mogu prevariti.

Da je reč o tačnoj dijagnozi, dovoljno je preneti sliku jedne od najatraktivnijih sajamskih hala, koja pod oznakom Hale 8, već tradicionalno predstavlja najbolje što se pre svega u Britaniji i SAD objavljuje na engleskom jeziku. I ove godine, kao i prošle, njihovi izdavači su doneli manje knjiga, a mnogo više reklamnih kataloga, postera... Nema u tim izdanjima novih ideja, već pre svega mnogo dizajna – posebno kada je reč o monografijama na različite teme. Čak ni u oblasti obično vrlo bogate ponude knjiga za decu nije bilo inovacija koje bi privukle pažnju.

Ipak, globalna finansijska i politička kriza reflektovala se na naslove više izdavačkih kuća: dosta izdanja se, kao i proteklih godina, bavi temom životne sredine, na akademskom nivou, ali i u izdanjima za decu gde se objašnjavaju globalne klimatske promene, posledice kiselih kiša, cunamija... Dosta izdanja govori o različitim oblicima migracije po svetu – kulturnim, ekonomskim, političkim, pokušavajući da to sve objasni u kontekstu ekonomskog tržišta, trgovine, odliva mozgova, očuvanja identiteta migracionih grupa...

Među novim izdanjima američko-britanskih izdavača dominirale su dnevno aktuelne teme: globalna finansijska kriza i fenomen Baraka Obame! Pored dve knjige iz pera samog Obame, nekoliko drugih govori o njegovim ekonomskim planovima.

Najširi krug posetilaca, uglavnom nemačkih, koji su u subotu i nedelju mogli da posete Frankfurtski sajam, izgleda da su se umorili od Hale 8, pa je tako i u dane vikenda, što je ranijih godina bilo nezamislivo, sve bilo poluprazno.

Šta tek reći za prelepe štandove nekoliko zemalja i izdavača evropskog severa, na kojima je bilo svega, osim publike...

Ovakva atmosfera još uvek, na sreću, ne pogađa mnoge velike i male azijske zemlje i kulture, dovoljno atraktivne za rafinirane evropske posetioce koji na njihovim štandovima, uz nesumnjivi entuzijazam izdavača i organizatora, uvek nalaze zanimljivosti. To važi i za ovogodišnjeg počasnog sajamskog gosta, Tursku, čiji je veliki štand u Hali 5, baš kao i posebne izložbe u sajamskom Forumu, u svakom trenutku bio ispunjen do poslednjeg mesta. Stekao se utisak da gotovo nijedan ljubitelj i poštovalac knjige iz brojne turske populacije koja decenijama živi u Nemačkoj nije propustio priliku da ne poseti sajam.

Sve u svemu, koncepcija Frankfurtskog sajma knjiga će unekoliko morati da se modifikuje, a da su i sami organizatori svesni toga govori i činjenica da su ove godine pokrenuli upravo takva pitanja. Rezultati će se videti, nadajmo se, dogodine.

Danica Radović

[objavljeno: 20/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.