Mladi iz Užica oživeli davno srušeni simbol ovog grada: Boje najavljuju preuzimanje prestižne titule

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2024, 22:08

Mladi iz Užica oživeli davno srušeni simbol ovog grada: Boje najavljuju preuzimanje prestižne titule

Svoj doprinos, talenat i trud pokazali su oni na kojima i svet ostaje.

Ispred železničke stanice, u gradu Užicu, učenici srednje Umetničke škole oslikali su zidove ispred ove ustanove, te u ovaj deo grada uneli novi dah vedrine.

Užice je od 21. marta ove godine, zvanično, Nacionalna prestonica kulture Srbije, kada će titulu preuzeti od Čačka. Velika manifestacija otvaranja je na Gradskom trgu u Užicu, pre toga biće konferencije u užičkom Narodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pozorištu i u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, 28. februara, gde će biti predstavljeni program i Programska knjiga.

Ovaj grad se uveliko priprema za preuzimanje ove značajne titule, a užički đaci daju svoj doprinos.

Svojevremeno je reku Đetinju u Užicu, premošćavalo nekoliko drvenih i kamenih mostova, a jedan od njih, Kasapčića most, više od tri stoleća bio je ukras i simbol grada. Mosta više nema, jer su ga Nemci srušili prilikom povlačenja 1944. godine, ali uspomena na njega je oživljena putem jednog od murala i to na mestu česme iz 1936. godine.

A post shared by Užice Online (@uzice.online)

Na stepeništu železničke stanice, svoje mesto našle su tri znamenitosti buduće Nacionalne prestonice kulture Srbije. To su Stari grad, Jokanovića kuća i Crkva Svetog Marka.

Pored pomenutih spomenika kulture, svoje mesto na muralima našao je i čuveni voz "Ćira".

Srbija Danas/V.Janković

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.