Mladenović: Koštana ugrožava palanački duh, zato je kamenuju

Izvor: N1 televizija, 24.Sep.2016, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladenović: Koštana ugrožava palanački duh, zato je kamenuju

Predstava "Koštana", u režiji Kokana Mladenovića premijerno će biti izvedena u subotu uveče pred novosadskom publikom na sceni "Jovan Đorđević" u Srpskom narodnom pozorištu.

Reditelj prestave Kokan Mladenović kaže da ova Koštana ruši sve taube: „Ona se žestoko bori protiv palanačkog sistema koji nameće svoje vrednosti i koji je okamenjen u tim vrednostima, čak u sjajnom dekoru Marije Kalabić u predstavi i bukvalno okamenjen, protiv sistema koji ne dozvoljava >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ništa novo, nikakav novi osećaj ljubavi i slobode“.

„Svaka individualnost, rušenje tabua, svako nepristajanje na pravila palanke, zatvorene sredine ili interesne grupe ima svoje posledice. Ova Koštana na kraju i bukvalno biva kamenovana od onih koji je ne razumeju i čiji je palanački poredak ugrozila. Ne postoji drugi način u umetnosti doli biti provokativan, hrabar i svoj i snosliti posledice takvog svog stava“, dodaje Mladenović.

Govoreći o preprekama koje su morali da prevaziđu, a među njima je i odlazak Bože Vreće, bosanskohercegovačkog autora koji je trebalo da igra Koštanu neposredno pred premijeru u Crnoj Gori, Mladenović kaže da Vrećo predstavu nije napustio zbog bolesti:

„Božo Vrećo nas je napustio iz mnogo banalnijih razloga vezanih za njegove finansijske kombinacije na drugim stranama, protiv ugovora i protiv svakog morala i etike. To je sad stvar za producente i sudove. Meni je to ogromno ljudsko razočarenje da se tako završilo. Moje je razočarenje veće tim, ogromna pažnja i žrtve su podnete da bi on bio protagonista jedne drugačije Koštane, a nažalost pokazo se nedostojnim takve uloge i takvog poverenja“.

Glumica Emina Elor je postala nova Koštana samo nekoliko dana dana pred premijeru i uspela je da očara publiku. Govoreći o njenom radu, Mladenović kaže da su svi zadovoljni rezultatom:

„Emina Elor je pet dana pred premijeru ušla u lik, ona je vrhunska glumica u divnim pozorišnim godinama i dobroj kondiciji. Mi smo sve vreme znali šta hoćemo od te koštane, napravljene su nove linije priče i sve se to pokazalo kao jako dobro“.

Stereotipi u načinu tumačenja najvećih srpskih pozorišnih pisaca, smatra Mladenović, onemogućavaju nam da sagledamo njihovu pravu veličinu:

„Generalno kao kulturna sredina patimo od tabua: ovako se igra Nušić, ovako se igra Stanković. Imamo stereotipe u koje smo stavili naše najveće pisce. Bora Stanković piše svoj komad u trenutku kada nastaje Ibzenova 'Nora', kad nastaje Strindbergova 'Gospođica Julija', ubeđen sam da ta 'Koštana' slavi žensku junakinju na način koji je dostojan najveće evropske literature“.

Zdravko Vulin, direktor Studentskog kulturnog centra Novi Sad kaže da se uskoro očekuje i beogradska premijera predstave. Već je upućena molba Jugoslovenskom dramskom pozorištu i da se očekuje da će se u novembru predstava naći pred beogradskom publikom.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Kokan Mladenović o Koštani

Izvor: N1 televizija, 24.Sep.2016

Predstava "Koštana", u režiji Kokana Mladenovića premijerno će biti izvedena u subotu uveče pred novosadskom publikom na sceni "Jovan Đorđević" u Srpskom narodnom pozorištu...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.