Mladen Đorđević, selektor programa “Granice” na Festu: Preispitujemo tabue

Izvor: Blic, 29.Feb.2016, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladen Đorđević, selektor programa “Granice” na Festu: Preispitujemo tabue

- Filmovi iz programa koje sam kreirao neće biti u bioskopskoj distribuciji, publika će moći da ih vidi samo na Festu, ističe reditelj Mladen Đorđević, selektor festivalskog programa "Granice".

Mladen Đorđević naglašava da je kreiranjem programa „Granice“ želeo da gledaocima da sliku stanja savremenog subverzivnog filma. Da li je u tome uspeo, publika može da proveri do 6. marta u Domu omladine (projekcije u 20 i 22.30) i u Dvorani kulturnog centra (17).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Đorđević kaže da se “Granice” oslanjaju na izdanja Festa iz 70-ih godina prošlog veka.

- Tada su filmovi koji preispituju tabue bili vrlo prisutni u programima, a za projekcije se tražila karta više. Radi se mahom o arthaus naslovima koji se kreću zonom zabranjenog, podsvesnog. Kada sam finiširao programe “Granice” i “Thrills and Kills”, shvatio sam da filmove u tim programima povezuje jedna ideja, a to je sukob onog potisnutog iskonskog sa jedne strane, i sa druge vladajućeg globalnog poretka koji je u krizi i pokazuje se da je oboleo. Autori ovih filmova su verovatno inspirisani nizom kriza koje potresaju savremeni svet, zbog kojih nam se često čini da je na ivici velikog rata. Razočarani u dominantni poredak, filmski umetnici se okreću iskonskom, vanistorijskom, podsvesnom, izvlače ga na površinu i konfrontiraju ga sa sistemom, dajući prednost iracionalnom nad racionalnim. To iskonsko u ovim filmovima nije obavezno prikazano kao zlo, već i kao lek koji pomaže obolelom poretku da bude okončan - ističe reditelj.

Atraktivnost programu “Granice” daje činjenica da je na čelu žirija reditelj Slobodan Šijan, a da pobednik dobija filmsku NIN-ovu nagradu.

- Osim što je veliki reditelj, Šijan je i veliki filmofil, i to jedan od onih retkih čija je ljubav prema filmu vrlo široka, sposobna da, osim onih vladajućih, prihvati sa podjednakom radošću i rubne pojave u kinematografiji. Mislim da je izvanredna činjenica da na čelu žirija imamo autora koji se 80-ih godina filmom “Davitelj protiv davitelja” snažno sukobio sa vladajućim filmskim ukusom i zbog toga, i po svom priznanju, trpeo ozbiljne posledice u karijeri - kaže autor filmova “Made in Serbia” i “Život i smrt porno-bande”.

NINOVA NAGRADA NAJBOLJEM FILMU

Mladen Đorđević kaže da je Dragan Jovićević, urednik kulture u NIN-u, bio prvi koji se pridružio njegovoj inicijativi da ovaj nedeljnik od ove godine dodeljuje nagradu za najbolji film programa “Granice”.

Jovićević je, pored Slobodana Šijana i Marka Njegića, filmskog kritičara “Slobodne Dalmacije”, član žirija.

- NIN nije slučajan izbor. Jovićević je u svojim tekstovima vredno radio na promociji kvalitetnog provokativnog filma, naročito azijske kinematografije, u kojoj postoji veliki broj autora čija su dela na kvalitetan, rekao bih, konstruktivan način šokirala svet - ističe Đorđević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.