Izvor: Politika, 27.Jul.2015, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitke u najtežoj ulozi

Dramski umetnik Ljubivoje Tadić jeste humanista, ali nikako nije socijalni slučaj. Sigurni smo da ne bi voleo da ga javnost tako doživljava i svrstava u tu kategoriju. Posebno ako se zna da potiče iz ugledne glumačke porodice Tadić, čiji je otac Rastko, a stric Ljuba Tadić, jedan od najvećih dramskih umetnika sa ovih prostora, od kojih je i nasledio talenat i ljubav prema glumi, ali i Crvenoj zvezdi. Ljubivoje Tadić je bio upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, osnivač pozorišta „Ogledalo”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u kojem je igrao i Arčibalda Rajsa u predstavi „Čujte Srbi, čuvajte se sebe” s kojom je prokrstario gotovo celu srpsku dijasporu. A kako je ovaj glumac – pozorišni prvak iza koga su redovna primanja, kao i brojne pozorišne uloge, od Stojana, Mitketa, preko Tesle do Alvara – dospeo u nezavidan materijalni položaj i zašto, velika je enigma. Pogotovo ako se zna da je tokom tri decenije duge pozorišne karijere i te kako dobro znao da zaradi novac, ali i da ga isto tako potroši.

Naslućivalo se da je Ljubivoje Tadić poslednjih godina zapao u nezavidan materijalni položaj, posebno od kada je smenjen s mesta upravnika nacionalnog teatra 2005. godine. Cela stvar, nažalost, izašla je na površinu nenadano, pre nekoliko dana, kad je nesrećnim slučajem, u požaru koji je izbio u stanu porodice Tadić na Vračaru, nastradala njegova sestra Maja. Ljubivoje i njegova majka zadobili su opekotine zbog upaljene sveće kojom su osvetljavali sobu, budući da im je zbog neplaćenih računa struja bila isključena. Istraga je još u toku.

Zatečen novonastalom situacijom, Ljubivoje Tadić je rizikovao svoj život da bi pomogao nastradaloj sestri, svesno žrtvujući sebe, ali i pokazavši plemenitost i nesebičnost po kojoj je, inače, poznat u pozorišnim krugovima. Zdravstveno stanje Ljubivoja Tadića trenutno je stabilno, još je pod terapijom, a kako smo obavešteni u nacionalnom teatru, trebalo bi tokom naredne sedmice da bude pušten na kućno lečenje. Iza slučaja Ljubivoja Tadića stale su njegove kolege iz Narodnog pozorišta u Beogradu, predvođene upravnikom Dejanom Savićem i ansamblom Drame. Uprava nacionalnog teatra stupila je u kontakt s Goranom Vesićem, gradskim menadžerom, s kojim su se dogovorili o konkretnoj pomoći porodici Tadić – da im zajedno reše stambeni problem, bilo u vidu nužnog smeštaja ili renoviranja stana. Nacionalni teatar izrazio je spremnost i za svaku drugu vrstu pomoći, budući da je reč o glumcu koji još treba da radi i stvara, odbijajući, isto tako, da učestvuje u bilo kakvim politizacijama Ljubivojeve nezavidne situacije.

Ljubivoje Tadić rođen je 1960. godine u Novom Sadu. Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a glumac Narodnog pozorišta u Beogradu postao je 1984. godine. Pored pozorišne umetnosti bavi se i književnošću, dramaturgijom, režijom, produkcijom, kao i alternativnim scenama. Oženjen je Anđelkom Tadić, takođe glumicom Narodnog pozorišta u Beogradu, s kojom ima dvoje dece.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.