Miodrag Ivanović: Čuvari baštine

Izvor: Arte, 08.Mar.2016, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miodrag Ivanović: Čuvari baštine

Otvaranje samostalne izložbe skulptura autora Miodraga Ivanovića, pod nazivom „Čuvari baštine", održaće se u Galeriji '73 u četvrtak, 10. marta 2016. god. u 19 časova.

Miodrag Ivanović rođen je1969. godine u Prištini. Diplomirao je na Fakultetu umetnosti u Prištini, Odsek likovni, smer vajarstvo, u klasi prof. Zorana Karalejića.Kod istog profesora pohađao je postdiplomske studije. Magistrirao je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, UNESKO katedra, grupa za menadžment >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << u umetnosti i kulturi. Na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini radio je u zvanju asistenta na katedri za vajarstvo, na predmetima skulptura u drvetu i metalu. Izlagao je na deset samostalnih i više kolektivnih izložbi, učesnik je više kolonija i autor više skulptura u slobodnom prostoru. Umetnički je direktor Vajarske radionice „ADA“ od 2013.godine. Član je ULUKIM-a i ULUS-a. Stipendista je Vlade Kraljevine Norveške, Vlade Republike Srbije i Univerziteta u Prištini.

„Miodrag Ivanović, skulptor i svedok strahota na Kosmetu, sa misijom da likovnim jezikom pripoveda o teškim vremenima za srpski narod... stvara svoje vitezove, svoje „Čuvare baštine“...

Pomeranjem granica, raseljavanjem naroda, svedočenjem ratnim strahotama, prisvajanjem istorije i svetinja... pomera se i svest umetnika i jača njegova potreba da se na samo sebi svojstven način bori, za ono što je u predanju i tradiciji jednog naroda.

Miodrag Ivanović, motivi sa željom da zaštiti kosmetsku baštinu, inspirisan viteškom istorijom Srba, Jug Bogdanom i njegovih devet Jugovića, nedvosmisleno nedri deset monumentalnih skulptura, koje slobodno poređane u prostoru, zrače i povezuju se najedan vrlo moćan a ujedno i dramatičan način - približavajući nas skulptoru, njegovoj likovnoj poetici i simbolici.

Skulpture Miodraga Ivanović a predstavljaju njegov najličniji osećaj, najintimniju memorijsku sliku sačuvanu od zaborava i rodljubivu emociju kojom on u simboličkom i duhovnom smislu predstavlja deo naše istorije, deo naše tradicije i opominje da je to još uvek naša moć, naša stvarnost i urođena potreba za očuvanjem. ... “ (Irina Černjavski Šantrić)

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izložba "Zabranjeno plakatirati: priča o Buldožeru"

Izvor: Danas, 08.Mar.2016

Beograd - Otvaranje izložbe "Zabranjeno plakatirati: priča o Buldožeru" održaće se utorak, 8. marta, u 19 časova u Galeriji Doma omladine Beograda. Izložba traje do 20. marta...Uoči otvaranja, 8. marta od 18 časova u Galeriji Doma omladine Beograda će biti upriličena panel diskusija o fenomenu...

Nastavak na Danas...

Norme društva: Izložba o čoveku modernog doba

Izvor: Blic, 08.Mar.2016

Izložba pod nazivom "Savremeni leševi", autora Ivana Stevanovića (Ivan Divan), predstavlja osvrt na čoveka modernog doba nerazvijene kritičke svesti, koji po cenu gubljenja individualnosti slepo prati norme društva. Otvaranje izložbe održaće se 13. marta u galeriji "Štab" u 19 sati...Služeći...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.