Ministri: Filmski fond Avala filma je siguran

Izvor: Studio B, 24.Apr.2015, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri: Filmski fond Avala filma je siguran

Ministri privrede i kulture Željko Sertić i Ivan Tasovac poručili su posle sastanka sa predstavnicima "Filmskog puta", da je filmski fond "Avala filma" siguran i da novi vlasnici imaju iste obaveze kao i prethodni.

Kako je danas saopštilo Ministarstvo privrede, Sertić i Tasovac razgovarali su sa predstavnicima "Filmskog puta", čija imena nisu navedena, i sa direktorom Jugoslovenske kinoteke Radoslavom Zelenovićem o budućnosti privatizovanog "Avala filma" i sudbini filmskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << fonda ove firme koji je, posle privatizacije, prešao u vlasništvo kupca.

Ministar Sertić je konstatovao da je "Filmski put" ispunio sve zakonske odredbe u postupku privatizacije "Avala filma" i da je preostalo da, u roku od 30 dana, isplati ostatak novca, saopštilo je Ministarstvo privrede. "Proces kupovine, iz stečaja, Avala filma je završen i iz ostvarene prodajne cene biće namireni svi poverioci, a deo sredstava će prihodovati i budžet Republike Srbije", rekao je Sertić.

Sa druge strane, važno je i da je filmski fond sasvim siguran i da nema govora o njegovom otuđenju, prodaji i slično, o čemu je poslednjih dana bilo puno spekulacija i neistina, rekao je ministar Sertić i podsetio da, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, nije došlo do bilo kakvog ugrožavanja filmske građe u "Centar filmu", "Dunav filmu" ili "Union filmu", koji su, takođe, promenili vlasničku strukturu.

Ministar Tasovac je objasnio da je zaštita filmskog fonda precizno definisana zakonom, i da nema nedoumica o budućnosti filmske građe Avala filma.

"Novi vlasnici Avala filma imaju ista prava i obaveze kao i prethodni. Filmska građa Avala filma je deo kulturnog nasleđa i kao što likovno delo iz privatne kolekcije koje je utvrđeno za kulturno dobro morate čuvati pod propisanim uslovima, tako je i sa filmskim fondom", objasnio je Tasovac.

Predstavnici "Filmskog puta" su ministrima Sertiću i Tasovcu objasnili da nameravaju da unaprede rad Avala filma i usko sarađuju sa Jugoslovenskom kinotekom, kako bi fimski fond bio sačuvan i bezbedan.

Oni su objasnili da je u delu javnosti priča oko prodaje Avala filma bila nepotrebno politizovana i da su novi vlasnici i po zakonu obavezni da čuvaju filmski fond koji neće biti nijednog trenutka ugrožen, zaključuje se u saopštenju Ministarstva privrede.

Što se tiče Kinoteke, Ministarstvo kulture je juče kritikovalo tu instituciju što nije ispunila obaveze po Zakonu o kulturnim dobrima iz 1994. godine i nije donela ni jedno rešenje kojim se filmska građa utvrđuje za kulturno dobro i definišu adekvatne mere zaštite, jer da je to uradila kompletan filmski fond Avala filma ne bi ušao u stečajnu masu ovog preduzeća.

U Jugoslovenskoj kinoteci Tanjugu je tada rečeno da su dobili nalog Ministarstva kulture i informisanja da na osnovu stručnih kriterijuma hitno donesu rešenja o utvrđivanju dela iz fonda Avala filma za kulturna dobra i da nove vlasnike upoznaju sa merama zaštite i njihovim zakonskim pravima i obavezama.

Postupićemo prema nalogu i o tome obavestiti Ministarstvo, rekao je v.d. direktora Kinoteke Radoslav Zelenović.

Međutim, Ministarstvo kulture je danas objavilo novo saopštenje u kojem ističe da prodajom Avala filma "filmska građa ni na koji način nije ugrožena i nema mesta bojazni da će pomenuti filmski fond biti uništen".

Ministarstvo je rastumačilo postojeći Zakon o kulturnim dobrima koji "jasno definiše da kulturna dobra mogu biti u svim oblicima svojine, ali da je vlasnik dužan da čuva, održava i koristi filmsku građu u skladu sa merama zaštite koje utvrđuje Jugoslovenska kinoteka".

Kompanija "Filmski put" kupila je za 980 miliona dinara nekadašnji najveći jugoslovenski studio za proizvodnju igranih i dokumentarnih filmova smešten u Košutnjaku.

Prema oglasu koji je objavila Agencija za privatizaciju, uz producentska prava na filmove kao što su "Skupljači perja", "Ko to tamo peva" i "Maratonci trče počasni krug", prodati su i objekti koji imaju odobrenje za izgradnju dok je celokupno zemljište (više od 30 hektara) u državnoj svojini sa pravom korišćenja od strane vlasnika.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Ministri: Filmski fond „Avala filma” je siguran

Izvor: Večernje novosti, 24.Apr.2015

Ministri privrede i kulture Željko Sertić i Ivan Tasovac poručili su danas, posle sastaka sa predstavnicima "Filmskog puta", da je filmski fond "Avala filma" siguran i da novi vlasnici (Filmski put) imaju iste obaveze kao i prethodni.Kako je danas saopštilo Ministarstvo privrede, Sertić i Tasovac...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.