Ministarstvo kulture podržava misiju palićkog festivala

Izvor: S media, 20.Jul.2009, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo kulture podržava misiju palićkog festivala

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić ocenio je danas da je za Festival evropskog filma, čije je 16. izdanje počelo na Paliću, najvažnije to da nastavi svoju misiju afirmisanja pravih vrednosti.

"Ministarstvo kulture ne samo da podržava ovaj festival u okviru redovnog sufinansiranja kulturnih manifestacija, već se i ponosi njegovim programom koji spaja kreativnost, promociju srpske kulture i uspostavljanje veza s evropskom kinematografijom", izjavio je Bradić >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na konferenciji za novinare na Velikoj terasi na Paliću.

Bradić je istakao značaj interakcije koja se ovde stvara izmedju mladih umetnika i onih koji su već potvrdjeni autori, a posebno značaj interkulturnog dijaloga.

"Film kao medij omogućava raznovrsnost kulturnog izraza i veliku mobilnost ideja", rekao je on, navodeći da delo koje gledamo danas ovde, već sutra može videti publika u, na primer, Koreji.

Ministar je naglasio da kulturno stvaralaštvo podrazumeva i slobodu izražavanja , dodajući da Ministarstvo kulture Srbije u toj oblasti ne postavlja pitanje bilo kakvih granica.

Povodom novog Zakona o kulturi, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, rekao je da taj akt "treba da bude dobar osnov kojim ćemo ohrabriti stvaraoce, ustanoviti obaveze osnivača institucija da podrže kvalitetne programe, kao i načine na koji ustanove to čine".

"Mada je ova godina ugrožena, zbog efekata ekonomske krize, država Srbija nastoji da finansira programe koji imaju dobre rezultate. Mislimo da su u oblasti filma ti rezultati vidljivi", rekao je on.

Bradić je kazao da je ovaj festival važan i zbog svoje misije decentralizacije i dodao da Palić i Suboticu ovih dana doživljava kao filmsku metropolu.

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić istakao je da je taj grad rekorder po visini sredstava koja iz svog budžeta izdvaja za kulturu - čak 13 procenata.

"Palićki festival je dragulj u našoj kulturnoj ponudi, ali je istovremeno dragocen i za Pokrajinu i Republiku", rekao je on, podsetivši na protokol o sufinansiranju ove manifestacije iz ta tri državna izvora.

"Sa Palića su ove sezone stizale loše vesti zbog ekološkog zagadjenja. Nadam se da će u narednim danima, zahvaljujući festivalu, biti i pozitivnih vesti", dodao je gradonačelnik.

Vučinić je izjavio da je Ministarstvo ekonomije odobrilo 45 miliona dinara za rekonstrukciju objekta Velika terasa.

"Očekujem da već naredne godine radovi budu gotovi i da na spratu ovog zdanja dobijemo reprezentativnu salu koja će se koristiti i kao alternativa za Letnju pozornicu u slučaju kiše", rekao je Vučinić.

Direktor Festivala Radoslav Zelenović i direktor Otvorenog univerziteta u Subotici Blažo Perović ukazali su na nužnost poboljšanja infrastrukture na Paliću, radi organizacionog unapredjenja festivala koji je svojim programima već postigao visok nivo kvaliteta.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.