Ministar kulture Maroka posetio Narodni muzej

Izvor: RTS, 21.Okt.2018, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar kulture Maroka posetio Narodni muzej

Muhamed el Araž, ministar kulture i komunikacija Maroka, posetio je Narodni muzej u Beogradu u pratnji ministra kulture i informisanja Srbije Vladana Vukosavljevića i direktorke nacionalnog muzeja Bojane Borić Brešković.
El Araž je ocenio da je Narodni muzej u Beogradu izuzetno važan, jer predstavlja istoriju jedne zemlje.

Najviše su ga iznenadili izloženi eksponati koji se, kako je primetio, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne odnose samo na Srbiju, nego predstavljaju svetsku baštinu.
El Araž je u izjavi Tanjugu konstatovao da postoji veliki prostor za saradnju između Maroka i Srbije, kako u pogledu razmene izložbi, tako i u oblasti pozorišne umetnosti i muzike.
Naglasio je da su vrlo ponosni što je Maroko ove godine počasni gost Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.
"To je za nas velika čast i to je dobra prilika da ojačamo našu saradnju. Ministar Vukosavljević i ja razgovarali smo o tome da ustanovimo Nedelju marokanske kulture u Srbiji i Nedelju srpske kulture u Maroku u okviru kojih bi javnost upoznali sa festivalima, a kasnije prikazivali filmove srpske, odnosno marokanske produkcije", rekao je ministar kulture.
El Araž je podsetio na izuzetnu saradnju u oblasti politike između Maroka i Srbije i dodao da je ovo prilika da se osnaže i odnosi u oblasti kulture.
Ministar Vukosavljević je naglasio, nakon sastanka sa svojim marokanskim kolegom, da je postignut najviši stepen saglasnosti o neophodnosti daljeg poboljšanja odnosa u oblasti kulture, što se na prvom mestu odnosi na veći broj prevoda dveju književnosti.
"Mi tu kaskamo. Savremeni marokanski pisci su vrlo kvalitetni, a naša publika ih malo poznaje. Dogovorili smo se da intenzitet saradnje u toj oblasti bude značajno povećan i predložićemo za početak da tri-četiri romana naše klasične književnosti budu prevedena u Maroku", rekao je Vukosavljević Tanjugu.
Prostor za saradnju u oblasti filma 
Konstatovao je i veliki potencijal za saradnju u oblasti kinematografije, ali i između muzeja i manifestacija.
"Naši ljudi Maroko uglavnom poznaju po izuzetnim turističkim kapacitetima i bogatoj istoriji i kulturnom nasleđu, a mi želimo da se institucionalno više i bolje povežemo u oblasti kulture", istakao je ministar.
Maroko je, napominje, oduvek bila prijateljska zemlja i kultura je jedan od načina da se ti odnosi unaprede.
U prvoj polovini naredne godine biće održana Nedelja marokanske kulture u Beogradu, a do kraja 2019. dogovoreno je da se organizuje Nedelja srpske kulture u Maroku.
Vukosavljević je naveo da je dogovorio sa svojim kolegom da pokušaju da intenziviraju saradnju filmskih centara dveju zemalja u pogledu koprodukcija, kao i gostovanje izložbe marokanskog nacionalnog muzeja u Narodnom muzeju u Beogradu tokom naredne ili 2020. godine.
Ministri Vukosavljević i El Araž otvoriće večeras na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga štand Maroka, koji je prva arapska zemlja počasni gost.
Na štandu površine 100 kvadratnih metara, izrađenom u originalnom marokanskom stilu, biće predstavljeni najznačajniji nacionalni izdavači, javne institucije i više od 1.000 naslova.
U ime zemlje počasnog gosta tokom Sajma knjiga predstaviće se pisac i umetnik Tahar Ben Želun, istoričar i generalni sekretar Saveta marokanske zajednice nastanjene u inostranstvu Abdulah Busuf, koji će pozdraviti posetioce na večerašnjem otvaranju Sajma, spisateljica i prevodilac Sana Čairi i pesnikinja Safae Sižilmasi Idrisi, dok će Farid Ganam održati sutra koncert u Domu omladine Beograd.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.