Ministar Vukosavljević u Tirani dogovorio Program kulturnue saradnje sa Albanijom

Izvor: Blic, 22.Feb.2017, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Vukosavljević u Tirani dogovorio Program kulturnue saradnje sa Albanijom

Delegacija Ministarstva kulture i informisanja koju predvodi ministar Vladan Vukosavljević učestvuje na redovnoj godišnjoj Konferenciji saveta ministara kulture zemalja Jugoistočne Evrope, koja se od 21. do 22. februara održava u Tirani.

Skupu prisustvuju ministri kulture i visoki predstavnici Albanije, Bosne i Herecegovine, Bugarske, Grčke, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Turske, Hrvatske, Crne Gore i u svojstvu posmatrača predstavnici Uneska, Evropske komisije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Saveta Evrope, Italije i ambasador Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

Obraćajući se na plenarnoj sednici ministar Vukosavljević istakao je da učesnici konferencije moraju učiniti sve kako bi se kroz preventivno i efikasno delovanje i nedvosmislenu politiku saradnje i razvoja sprečili devastiranje spomenika kulture, krađa umetničkih predmeta i sistematsko uništavanje drugih, različitih kultura, i to počevši od sređivanja stanja u sopstvenim državama, kontinuiranog rada na očuvanju kulturnog nasleđa i podrške nominacijama spomenika kulture za stavljanje na Uneskovu listu.

- Kulturno nasleđe nije samo deponovanje predmeta u muzejima i sama umetnost nije samo izložba umetničkih dela u galerijama. Ulaganja u kulturi doprinose ekonomskom razvoju čitavog društva. Unapređenje kulture na svim nivoima kroz inovacije i stvaranje novih partnerstava trebalo bi da podstakne otvaranje novih radnih mesta. Uvođenje novih metodologija i tehnologija, mobilnost umetnika, umetničkih dela, kulturnih dobara i usluga i zajedničkih projekata, samo su neke od mera kulturne politike na kojima treba insistirati - rekao je Vladan Vukosavljević.

On je predložio da se pored redovne ministarske konferencije uspostavi praksa održavanja redovnih sastanaka zemalja članica na najvišem nivou svakih šest meseci, sa ciljem razmene ideja i razmatranja tema o zajedničkom finansiranju, kao i razmene mišljenja iz kreativnog i kulturnog sektora u regionu, u cilju jačanja kulturnih tržišta i poboljšanja kulturne politike.

Tokom prve zvanične posete srpskog ministra kulture Albaniji od 2006. godine odnosno otkada je Srbija samostalna država, ministar Vukosavljević potpisao je s ministarkom kulture Albanije Mirelom Kumbaro-Furdži Program kulturne saradnje između Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstva kulture Republike Albanije za period 2017-2021. Cilj Programa je razvijanje i pružanje podrške kulturnoj saradnji između različitih institucija i organizacija dve zemlje, kao i podsticanje redovne razmene programa i projekata između nacionalnih ustanova kulture, koja će biti regulisana zaključivanjem posebnih protokola između ustanova koje imaju iste ili srodne delatnosti. Pored potpisivanja programa o saradnji, dvoje ministara razmotrili su pitanja manjina i prava na učenje maternjeg jezika.

- Istorija nas uči da antagonizmi stvaraju buku, a kultura muziku. Naša saradnja treba da dovede do toga da više slušamo muziku - ocenio je ministar Vukoavljević u razgovoru sa svojom albanskom koleginicom, koja je kazala da nas svi vide kao Balkan, a da mi sami pravimo međusobne razlike.

Na marginama konferencije Vladan Vukosavljević imao je bilateralne sastanke sa ministrom kulture Crne Gore Jankom Ljumovićem i ministarkom kulture Hrvatske Ninom Obuljen Koržinek. Ministri Vukosavljević i Ljumović dogovorili su zajedničke projekte u oblasti stvaralaštva, kao i zajedničko obeležavanje 120 godina od rođenja Mila Milunovića i 110. godišnjice rođenja Petra Lubarde.

Na sastanku sa hrvatskom ministarkom bilo je reči o nastavku rada Mešovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za povraćaj kulturnih dobara, a hrvatskoj strani skrenuta je pažnja da bi trebalo više da ulaže u obnovu spomenika kulture u koje se vraćaju kulturna dobra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.