Ministar Bradić u budućem Muzeju NP

Izvor: B92, 29.Okt.2010, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Bradić u budućem Muzeju NP

Ministar kulture Nebojša Bradić obišao je prostor budućeg Muzeja Narodnog pozorišta, koji će biti zvanično otvoren 22. novembra, na Dan Narodnog pozorišta, istakavši uverenje da će to biti važno mesto za kulturni život grada.

Bradić je izrazio zadovoljstvo što će "jedan prostor koji de fakto godinama nije bio prostor kulture, biti pretvoren u ugledni kulturni prostor". Reč je o nekadašnjem restoranu "Boemi" u suterenu zgrade nacionalnog teatra na Trgu Republike. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Svedoci smo da su u minulim godinama i decenijama često prostori kulture prenamenjivani i postajali ugostiteljski objekti. Ovde imamo sasvim suprotan slučaj, da jedan ugostiteljski objekat, dugo van sadržaja Narodnog pozorišta, postaje prostor u funkciji Narodnog pozorišta i u funkciji pozorišne umetnosti i kulture", izjavio je on.

"Zbog toga Ministarstvo kulture podržava nastojanja uprave Narodnog pozorišta, zaposlenih i stručnjaka da ovom prostoru udahnu kulturni duh, koji će se na pravi način baviti kulturnim nasledjem, ali i predstavljati sve ono što je savremeno u oblasti pozorišnog stvaralaštva", dodao je ministar.

Ističući da će medjuinstitucionalna saradnja biti veoma važna u narednom periodu, on je izrazio uverenje da će uprava Narodnog pozorišta, koliko i druge institucije koje se bave zaštitom i predstavljanjem kulturnog nasledja u oblasti pozorišta, dobrom saradnjom naći načina da predstave to važno kulturno nasledje korisnicima, svima onima koji će dolaziti u Narodno pozorište.

Bradić je naglasio da će "glavna tačka susreta" u budućem Muzeju Narodnog pozorišta biti mlada publika koja dolazi da gleda predstave, ali i na ture obilaska zgrade.

"Mladi će ovde imati veoma dobru i sadržajnu prezentaciju koja će im omogućiti da upoznaju sve ono što je činilo pozorišni život minulih decenija, pa i vekova, do onoga što ga čini današnjim, odnosno sutrašnjim budućim pozorištem", rekao je ministar.

Upravnik nacionalnog teatra Božidar Djurović zahvalio je Ministarstvu kulture na podršci, kao i mnogima koji su pomogli u smislu donacija, a posebno arhitekti Milanu Pališaškom koji je besplatno uradio idejni projekat.

"Ova investicija košta 20 miliona dinara i mi ćemo je zaokružiti bez ijednog dinara duga bilo kome. Otvorićemo Muzej 22. novembra za 142. rodjendan", najavio je Djurović.

"Cilj je da ovaj prostor koriste sve pozorišne institucije u zemlji - Pozorišni muzej Srbije, Pozorišni muzej Vojvodine, a napravili smo i početne dogovore sa Arhivom grada Beograda, Arhivom Srbije i Arhivom Jugoslavije", dodao je on.

Djurović je objasnio da je ideja otvaranja muzeja da otrgne od zaborava velike umetnike Narodnog pozorišta i da bude prostor koji će nas obavezivati na kvalitetniji i predaniji odnos prema istoriji.

"Ne želimo da robujemo istoriji, ali želimo da pamtimo sve one ljude koji su na umetnički i na svaki drugi način doprineli da nacionalni teatar traje sve ovo vreme i predstavlja centralnu regionalnu pozorišnu instituciju", rekao je on.

Upravnik je dodao da će se u Muzeju, pored izloženih eksponata, stalno dešavati kulturni sadržaji, susreti sa umetnicima, promocije...

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ministar Bradić obišao budući Muzej Narodnog pozorišta

Izvor: Glas javnosti, 30.Okt.2010, 07:37

BEOGRAD - Ministar kulture Nebojša Bradić obišao je juče prostor budućeg Muzeja Narodnog pozorišta, koji će biti zvanično otvoren 22. novembra, na Dan Narodnog pozorišta, istakavši uverenje da će to biti važno mesto za kulturni život grada. Bradić je izrazio zadovoljstvo što će "jedan...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.