Ministar Bradić predstavio novu knjigu reditelja Gorana Markovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Bradić predstavio novu knjigu reditelja Gorana Markovića

BEOGRAD - Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić izjavio je na promociji knjige "Male tajne" Gorana Markovića u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP) da je ona delom posvećena teatru na Crvenom krstu i njegovim počecima, pre 60 godina.

Bradić, doskorašnji upravnik BDP-a, podsetio je da je u vreme priprema za jubilej bila ideja da Marković napiše dramu o glumcima iz zlatnog perioda tog teatra, 50-ih i 60-ih godina 20. veka, među kojima su bili i njegovi roditelji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Olivera i Rade Marković.

"Nismo dobili pozorišni komad, ali jesmo lepe stranice ove knjige koje su, kao i Goranovi filmovi i drame, puni ljubavi prema glumcima", rekao je Bradić. "Autor piše o njihovom entuzijazmu i kreativnoj energiji, o tome koliko je mnogo potrebno da se stvori pozitivni duh jednog teatra i kako je malo potrebno da se to izgubi", ocenio je on, dodajući da je BDP, naravno, i u kasnijim periodima, a naročito u poslednje vreme imao trenutke visokog kvaliteta i umetničkog uzleta.

Otvoreno o lepim i mračnim stranama glumačkog poziva

Ministar je istakao poduhvat izdavačke kuće "Klio", koja je objavila ovu knjigu "prepoznavši vrednost i značaj sećanja na generacije glumaca koji su obeležili jednu epohu". On je dodao da su "Male tajne" istovremeno svedočanstvo o našoj široj društvenoj stvarnosti, čiji je bitan deo sredinom prošlog veka bila pozorišna umetnost.

Direktor "Klia" Zoran Hamović primetio je da je ova knjiga delom porodična hronika, a delom demistifikacija glume jer otvoreno pokazuje i lepe i mračne strane tog uzbudljivog poziva. "Kroz Markovićeva sećanja na priče koje je slušao tokom detinjstva probija se nit socijalne istorije Beograda u periodu od kraja 30-ih godina 20. veka", istakao je Hamović. On je dodao da mu je knjiga posebno draga jer se pojavila "u trenutku kada su nam ponovo potrebni posvećenost, prefinjenost i spremnost na umetničku igru koje je posedovala glumačka družina o kojoj piše Marković".

Nastanak, uspon i raspad jedne glumačke družine

Autor je izjavio da bi dobar naslov za njegovu knjigu bio onaj koji je za svoj film već upotrebio slavni Orson Vels - Istine i laži. "Materijal sam skupljao decenijama i kada sam poređao tu gomilu činjenica shvatio sam da adekvatan žanr nije drama već neka vrsta hronike. Kako nisam istoričar nego reditelj, bila mi je potrebena priča, pa sam sebi uzeo slobodu da ponešto izmislim i domaštam. Uostalom, u umetnosti je odnos istine i laži relativan", rekao je Marković. On je ispričao da je nekim likovima, da bi ih zaštitio, promenio ime, dok je ličnostima manje bitnim za priču zadržao pravi identitet kako bi sve ostalo u autentičnom miljeu.

"Mislim da je u konačnom skoru odnos dokumenta i fikcije fifti-fifti, a siže obuhvata nastanak, uspon i raspad jedne glumačke družine", rekao je on, podsetivši da su zvezdani trenuci moderne glume i savremnog repertoara u BDP-u nasilno prekinuti zabranom predstave "Čekajući Godoa".

"Nakon toga, BDP je duže vreme tavorio, ali je sa 'Godoom' počela slava jednog novog teatra, Ateljea 212 i tako je 'maja' preneta dalje", zaključio je on.

Na kraju promocije ministar Bradić je podsetio da je pre više od deset godina, kada je bio upravnik Ateljea, započeo saradnju s Markovićem i stavio na repertoar njegovu prvu dramu "Turneja". "Taj uspešni komad, takođe o sudbini glumaca, još tada mi je ličio na dobar scenario. Marković, koji se stalno poigrava žanrovima, uspeo je konačno da ga snimi i drago mi je što mogu da mu čestitam na nagradi koju je za film 'Turneja' osvojio u Montrealu", istakao je ministar.

Mnogobrojnoj publici u BDP-u ekskluzivno je prikazan insert iz filma, koji će domaću premijeru imati 8. oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predstavljena knjiga G. Markovića

Izvor: B92, 10.Sep.2008

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić izjavio je 9. septembra na promociji knjige "Male tajne" Gorana Markovića u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP) da je ona delom posvećena teatru na Crvenom krstu i njegovim počecima, pre 60 godina...Bradić, doskorašnji upravnik BDP-a, podsetio je da je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.