Milisavu Saviću uručena nagrada Meša Selimović

Izvor: RTS, 10.Mar.2016, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milisavu Saviću uručena nagrada "Meša Selimović"

Na svečanosti u Narodnom pozorištu Milisavu Saviću je uručena književna nagrada "Meša Selimović" za roman "La sans pareille" u izdanju "Agore".
Nagradu koja se sastoji od plakete - reljefa sa likom Meše Selimovića (rad Miroslava D. Savića), Povelje i novčanog iznosa, laureatu je uručio novinar Dragan Bogutović, koji je sa Ognjenom Lakićevićem ustanovio ovo priznanje pre 28 godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Inače, Savić je 31. dobitnik ovog prestižnog priznanja, jer je nagrada tri puta deljena na ravne časti.
U ovogodišnjem Velikom žiriju "Večernjih novosti" za knjigu godine učestvovalo je 49 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara.

Savićev roman je dobio 17 glasova i među onima koji su glasali za pobedničko delo bili su i Draško Ređep i Jelica Živanović koji su održali besede o laureatu i njegovom romanu.
Jedan od doajena književne kritike Draško Ređep održao je besedu naslovljenu "Život je neuporediv, ali doživotan".
Ređep je rekao da je Savić neuporedivi istraživač srpske moderne proze u kojoj se iskazuje bol naših proteklih decenija i na Savićevim stranicama se javlja kao obnovljena rana romantizma.
Savić je ovu knjigu napisao kao prvu i potonju svoju ispovest sugerisano tajnovitim vodenim žigovima smisla i besmisla, primetio je Ređep.

Jelica Živanović je u svom slovu "Prerušena ljubav" ocenila da je književno delo Milisava Savića, još od svojih početaka, namenjeno čitaocima budućnosti.

"Govoreći danas o nagrađenom romanu La sans pareille, nećemo otkriti sve njegove priče. Čak ni njegov kraj. Neke će sačekati buduće čitaoce", rekla je Živanovićeva.
Ona je ocenila da je roman u čijoj je osnovi jedna ljubavna priča, daleko od običnog ljubavnog romana - to je roman metamorfoza, u kome se sustiču kako motivi, tako i postupci, književne tradicije i književni junaci, prostor i vreme, snovi i zbilja. 
Savić je primivši nagradu održao besedu "Hasan-vodič iz tamnog vilajeta".
Analizirajići najbolje delo Meše Selimovića Savić, "Derviš i smrt" kao dobitnik nagrade sa njegovim imenom, zaključuje da je "jedini svetao lik u romanu, koji ostaje dosledan sebi od početka do kraja, jeste Hasan....suprotnost kolebljivom Nurudinu, jer uspešno miri "život i pravila".
Savić ocenjuje da je životna filozofija Hasana jednostavna: svet jeste ružno i opako mesto, teško ga je prolepšati i poboljšati, ali je moguće učiniti ga podnošljivim za život.
"A život je iznad svake ideologije i uverenja. Onaj koji se odriče osećanja i strasti, uživanja i zadovoljstava, putovanja i upoznavanja drugog, kao da nije ni živeo", zaključio je Savić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Milisavu Saviću uručena nagrada "Meša Selimović"

Izvor: Studio B, 10.Mar.2016

U Narodnom pozorištu u Beogradu uručena je nagrada „Meša Selimović" književniku Milisavu Saviću za roman „La son Parei". Milisav Savić je rekao da su nagrade satisfakcija za pisca, jer pomažu u popularisanju autora i motivišu ga da nastavi sa pisanjem...Na svečanosti u Narodnom pozorištu...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.