Mileva Ajnštajn u subotu u SNP-u

Izvor: B92, 25.Apr.2012, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mileva Ajnštajn" u subotu u SNP-u

Premijera baleta "Mileva Ajnštajn", koji je nastao prema motivima istoimene drame Vide Ognjenović, zakazana je za subotu, 28. april, na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorissta (SNP) u Novom Sadu.

Balet "Mileva Ajnštajn", za koji režiju i koreografiju potpisuje prvak baleta Hrvatskog narodnog kazališta Staša Zurovac, ujedno je i svetska premijera, kako same koreografije, tako i muzičkog ostvarenja makedonskog kompozitora Marjana Nećaka.

Koreograf >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i režiser Staša Zurovac rekao je na konferenciji za novinare da je u radu na baletu dobio potpunu slobodu da na svoj način približi publici temu i dramu Vide Ognjenović.

"O ovom baletu je teško govoriti ukratko, jer se on napajao iz milion izvora. Drama je bila vodilja i inspiracija, ali su na sve to dodati motivi iz Milevinog života, ali i moje i interpretacije života svih koji su učestvovali u stvaranju", rekao je Zurovac.

Upravnik SNP Aleksandar Milosavljević rekao je da je premijera deo repertoara kojim je pozorište tokom 2011. godine proslavilo 150 godina postojanja, ali da je zbog finansijskih poteškoća prvo izvođenje pomereno.

"Jubilarnu 150. sezonu SNP-a smo do sada obeležili premijerom drame 'Seobe' i opere 'Mileva'. Balet 'Mileva Ajnštajn' zaokružuje taj ciklus u sve tri jedinice pozorišta", rekao je Milosavljević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.