Metamorfoze 50. put u JDP-u

Izvor: B92, 04.Apr.2013, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Metamorfoze" 50. put u JDP-u

Večeras, 4. aprila, na Sceni JDP "Ljuba Tadić" 50. put će biti izvedena predstava "Metamorfoze" po Ovidiju, u režiji Aleksandra Popovskog. "Metamorfoze" su premijerno izvedene 9. juna 2010. godine.

U predstavi igraju Nebojša Glogovac, Tamara Vučković, Nikola Đuričko, Jelena Đokić/Nataša Tapušković, Goran Šušljik, Nada Šargin/Milena Vasić, Radovan Vujović, Marija Vicković, Dalija Aćin/Milica Pisić, Luka Lukić/Uroš Petronijević, Ana Dubljević, Darko Bursać/Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Arsenijević.

Još od kako je pre tačno dve hiljade godina napisan, ovaj spev ostao je sve do danas jedno od najčitanijih dela iz Zlatnog doba rimske književnosti. On predstavlja istoriju sveta, od stvaranja do Ovidijevog doba, ispričanu kroz mitove koji sadrže motiv telesnog preobražaja.

U saradnji s dramaturgom Jelenom Mijović, reditelj Aleksandar Popovski dramatizovao je ovo klasično remek-delo i stvorio predstavu koja život i odnose među ljudima prikazuje kao neprekidni niz neizbežnih transformacija, večitu promenu koja je moguća samo zahvaljujući najjačoj od svih sila - ljubavi.

Predstava Metamorfoze osvojila je na Sterijinom pozorju 2010. u Novom Sadu tri Sterijine nagrade: za glumu (Nada Šargin), scenografiju (NUMEN) i scenski pokret (Dalija Aćin); dve nagrade „Ardalion“ na Petnaestom jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu: za glumu (Tamara Vučković) i za scenografiju (NUMEN), kao i nagradu publike za najbolju predstavu festivala; tri nagrade na Šestom festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu: za najbolju predstavu i za glumu (Jelena Đokić i Nebojša Glogovac). Radovan Vujović i Nikola Đuričko su za svoje uloge u ovoj predstavi dobili nagradu novosadskog Dnevnika i nagradu „Zoran Radmilović“.

Dodeljene godišnje nagrade JDP

U sredu u podne održana je svečanost povodom 65 godina JDP-a. Dan pozorišta, 3. april, obeležen je kao i svake godine dodelom Godišnjih nagrada. Ovogodišnjim laureatima, nagrade je uručila v.d. direktora JDP-a Tamara Vučković.

Ovogodišnji dobitnici su:

- Jagoš Marković za režiju predstave Sumnjivo lice Branislava Nušića.

- Miloš Lolić za režiju predstave Otelo Vilijama Šekspira.

- Vojin Ćetković za ulogu Otela u predstavi Otelo Vilijama Šekspira u režiji Miloša Lolića. Njemu je pripala i nagrada za lepotu scenskog govora „Dr Branivoj Đorđević“ takođe za ulogu Otela u istoimenoj predstavi.

- Nikola Đuričko za ulogu Jaga u predstavi Otelo Vilijama Šekspira u režiji Miloša Lolića.

- Ansambl predstave „Samo neka bude lepo“: Nataša Tapušković, Milena Vasić, Anđelika Simić, Dubravka Kovjanić i Srđan Timarov.

- Ivi Mitrović za dramatizaciju pripovedaka Doroti Parker u predstavi Samo neka bude lepo u režiji Marka Manojlovića.

- Tehničar rasvete Dejan Draganov za izuzetan radni doprinos našoj Kući i Aleksandar Ranđelović iz službe distribucije ulaznica za visoke profesionalne standarde.

Dodeljena je i nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“ Nebojši Glogovcu za ulogu u predstavi Sumnjivo lice Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića. Ovu nagradu Fondacija Jugoslovenskog dramskog pozorišta dodeljuje prvi put.

Delove govora Ive Andrića povodom dvadesetogodišnjice Jugoslovenskog dramskog pozorišta pročitao je Vojislav Brajović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.