Mesec srpske kulture u Mađarskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2019, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mesec srpske kulture" u Mađarskoj

U Mađarskoj će se, deseti put, održati "Mesec srpske kulture".

U dvadesetak programa predstaviće se brojni autori iz više umetničkih grana i spajanja modernog i tradicionalnog.

Jubilarna manifestacija će biti otvorena 6. septembra u budimpeštanskom bioskopu "Urania".

Poziv da je zatvori, 5. oktobra, dobio je režiser Emir Kusturica.

Organizator "Meseca srpske kulture u Mađarskoj" i ovog puta je Srpski kulturni i dokumentacioni centar, uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podršku Srpske samouprave i mađarske vlade.

"Za srpsku zajednicu u Mađarskoj mesec kulture je prilika da se ona okupi, da diše kroz ove programe kao jedinstvena. Kada smo pokrenuli ovu manifestaciju nismo ni slutili da ćemo stići do ovakvih visina, da ćemo biti tako uspešni, ali naš zadatak nije da se samo hvalimo i živimo na lovorikama, već da i dalje stvaramo i nadograđujemo se na dostignuća naših prethodnika", izjavio je za RTV predsednik pomenute ustanove Milan Đurić.

Prema njegovim rečima u proteklih deset godina na "Mesecu srpske kulture"nastupali su značajni umetnici iz Mađarske, Srbije i niza drugih evropskih država, i to iz više oblasti kulture – književnosti, pozorišta, muzike i slikarstva, a ovoga puta će priliku, pored nekoliko već poznatih imena, dobiti i sasvim mladi stvaraoci.

"Na samom otvaranju ovog praznika kulture videćemo više puta nagrađivani animirani film Milorada Krstića Ruben Brant, kolekcionar, a doći će nam i Milan Lane Gutović sa monodramom Ukrađena ličnost rađenoj po liku kultnog Srećka Šojića", dodao je Đurić.

Knjiga Milivoja Pavlovića "Venac od trnja za Danila Kiša" biće predstavljena i u mađarskom prevodu, a dve večeri su odvojene za susret pisaca iz desetak zemalja. Na koncertu u poznatoj Muzičkoj akademiji "Franc (Ferenc) List" biće izvedena dela srpskih kompozitora rođenih u Mađarskoj, pre svih Petra Stojanovića i Mirka Miloševića.

U okviru "Meseca srpske kulture" održaće se i jedna celodnevna manifestacija u Deski, naselju na krajnjem jugu Mađarske. Gosti će, 14. septembra, moći da prisustvuju tradicionalnoj "Ajvarijadi", koja će i ovog puta biti "začinjena" folklornim festivalom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.