Izvor: Blic, 17.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Meša Selimović' Novici Tadiću

'Meša Selimović' Novici Tadiću

Ugledno književno priznanje 'Meša Selimović' za knjigu godine pripalo je Novici Tadiću za poetsku zbirku 'Neznan' u izdanju Zavoda ze udžbenike i nastavna sredstva. Tako je, većinom, glasova odlučio žiri koji čine književni kritičara i teoretičari (njih 45) iz cele zemlje. Knjiga Novice Tadića dobila je 16 glasova, drugoplasirani je 'Komo' Srđana Valjarevića (12 glasova), a treće mesto sa po devet glasova dele 'Preljubnici' Vide >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ognjenović, 'Azil' Sanje Domazet i 'Uspon i pad Parkinsonove bolesti' Svetislava Basare.

Tadić je rekao da ga je nagradu obradovala, tim više što je nije očekivao jer su izdavači i društvena pažnja usmereni na prozu i to sve više onu manje kvalitetnu ('ljubići i tračevi'), da je prošlogodišnja poetska produkcija vrsna, ali je to izmaklo medijskoj pažnji, da je poezija slična molitvi te da se pesnici drže na marginama, ali da to nikako ne znači da je njihovo delo marginalno, naprotiv.

O svom odnosu prema nagradi 'Meša Selimović', Tadić je za 'Blic' rekao: 'Mislim da je Meša čovek koji je mnogo patio. Patetično je reći da sam i ja čovek obeležen lomovima, ali to ne može da se sakrije. Pokazuje se u jeziku. I Meša je imao mnogo nevolja, bio gubitnik kao što sam i ja gubitnik, naravno u nekom drugom kontekstu. Meša je pisao Vukovim jezikom, njime, čini mi se, i ja pišem. A čuvati jezik znači čuvati dušu, svoju i tuđe.'

T. Nježić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.