Izvor: RTS, 14.Nov.2020, 10:16

Memorijal Nadežde Petrović - nagrada publike Katarini Alempijević

Nagradu publike na 30. Memorijalu Nadežde Petrović dobila je Katarina Alempijević za ambijentalnu instalaciju "Kroz šumu".

Izložba 30. Memorijala Nadežde Petrović "Na jug, na jug! Idemo na jug" zatvorena je 10. novembra.
Nagradu publike sa najviše osvojenih glasova dobila je Katarina Alempijević za ambijentalnu instalaciju "Kroz šumu". Nagrada podrazumeva samostalnu izložbu nagrađene umetnice u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Katarina Alempijević je odabrana za izložbu 30. Memorijala zbog "osobenosti, pojavnosti i snage bliske temperamentu Nadežde Petrović", čime je selektorka izložbe prof. dr Sarita Vujković obrazložila uključenje deset umetnica u ovogodišnji izložbeni koncept, a što je umetnica Katarina Alempijević apsolutno opravdala izloženim radom specijalno produciranim za izložbu 30. Memorijala.
Katarinin rad je bio postavljen u prostoru Galerije koji je bio "centralna polazna osnova iz koga su se granali slojeviti narativi i tematske celine drugih prostora".
Katarina Alempijević je rođena u Čačku 1977. godine.
Diplomirala je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, a magistrirala na istom fakultetu, na odseku crteža, 2003. godine. Član je ULUS-a.
Studijski je boravila u projektu Međunarodnog grada umetnosti (Cité internationale des arts) u Parizu, 2009. godine. Učestvovala na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a samostalno je izlagala u Beogradu, Čačku, Kotoru, Zrenjaninu, Nišu, Pragu i Parizu.
Dobitnica je više nagrada, pored ostalih za grafiku na Prvom međunarodnom trujenalu grafike u Beogradu (2011) i IV EX YU konkursu na Novom Beogradu (2010); Otkupne nagrade Ministarstva kulture Republike Srbije (2007, 2009); Otkupne nagrade Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu (2000); III nagrade na 9. bijenalu "U svetlosti Milene" u  Požarevcu (2003). 
Radovi Katarine Alempijević se nalaze u kolekcijama Muzeja "Cepter" u Beogradu, Umetničke galerije "Nadežda Petrović" u Čačku, Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu i Umetničke galerije Narodnog muzeja u Kruševcu. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.