Izvor: Blic, 25.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Mementu' četiri trofeja

'Mementu' četiri trofeja

Triler ispričan unazad 'Memento' bio je najuspešniji film na dodeli takozvanih nezavisnih Oskara (zvanično nagrada 'Nezavisni duh'), pošto je osvojio četiri trofeja. Već po tradiciji, dodela ovih nagrada uvek se održava u subotu pred dodelu zvaničnog 'Oskara' i poznata je po neformalnom oblačenju i intimnoj scenografiji koju čini nekoliko šatora razapetih na kalifornijskoj plaži u Santa Moniki. Autor 'Mementa' Britanac Kristofer Nolan 'počistio' >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je konkurente u obe nominovane kategorije: za najbolju režiju i scenario. 'Memento' je proglašen i najboljim filmom, a Kanađanka Kari-En Mos najboljom sporednom glumicom. Porodična drama 'U spavaćoj sobi' odnela je tri 'krilata stvorenja': po jedno za glavne glumce - Sisi Spejsek i Toma Vilkinskona i jedno za reditelja Toda Filda (najbolji debitantski film).

'Nezavisne filmove snimam još od 1973', kazala je Spejsekova u zahvalnici, koja je više ličila na bodrenje neholivudskih filmadžija, nego na uobičajeno nabrajanje zaslužnih imena, 'tako da se ovde osećam kao kod kuće'. Treći višestruki dobitnik bila je uvrnuta komedija zasnovana na stripu 'Ghost World', koja je osvojila nagradu za sporednog glumca (Stiv Bušemi) i debitantski scenario (Danijel Klous i Teri Cvikof).

Domaćin večeri Džon Voters naljutio se na žiri jer je 'zaboravio' da nominuje Dejvida Linča. 'Izgleda da neki misle da je Dejvid Linč suviše komercijalan za njih', izjavio je reditelj, podsetivši kako je čuveni čudak Linč nominovan za 'Oskara', ali ne i za 'Nezavisni duh'. Tome bi se moglo dodati i da je ovogodišnjoj dodeli nagrada, o kojima odlučuje devet hiljada članova neprofitnog projekta za podršku filmskim radnicima izvan stitema holivudskih studija, nedostajao izvestan avanturistički duh. Dva 'najoštrija' kandidata za glavne nagrade bukvalno su zaobiđena. Film 'L.I.E', koji je Voters opisao kao 'priču o zlostavljaču deteta sa zlatnim srcem', dobio je jednu od šest mogućih nagrada (glumac-debitant), dok je petostruki nominovani 'Hedwig and the Angry Inch', prvi rok mjuzikl o jednom istočnonemačkom transseksualcu, završio praznih ruku.

Dobar provod i nonšalantnost glavne su odlike 'Nezavisnog duha'. Uz toliki broj nominovanih i najavljivača koji treba da prođu kroz šibu (poznatiju kao crveni tepih) na onoj drugoj dodeli, nikome nije potreban dodatni pritisak. 'Danas je mnogo opuštenije', izjavio je reditelj-scenarista Žan-Pjer Žene, koji je došao u sandalama, stiskajući u ruci nagradu za najbolji strani film za svoju 'Ameliju Pulen'. Još neki nominovani za 'Oskara', poput Nikol Kidman, Itana Hoka, Bena Kingslija i Ijana Makelena, našli su se među dodeljivačima nagrada, kao i stanovnici Holivuda Denis Kvejd i Dajan Lejn. Zapravo, predstavljači finalne nagrade (najbolji film) bila su dva imena više vezana za glatke naslovne strane magazina nego za nezavisni film: Kidmanova i Bendžamin Bret. Pretpostavljamo da su pozvani zbog toga što su oboje nedavno postali 'nezavisni' od svojih, još poznatijih, polovina.

M. K. 'Zlatna malina' Maraji Keri

Komedija Toma Grina 'Freddy Got Fingered' (Fredi je otkucan) proglašena je za najgori film prošle godine i dobila nagradu Zlatna malina, koju, dan uoči dodele Oskara, uručuje neformalno udruženje koje ima 520 članova. Grin je za taj film dobio 'Zlatnu malinu' i kao najgori režiser i glumac, deli i nagradu za najgori scenario sa Derekom Harvijem. Po oceni žirija, Grin je snimio 'glup i uvredljiv' film koji vrvi od 'bestijalnosti, incesta i zlostavljanja dece'. Za najgoru glumicu proglašena je pevačica Maraja Keri za film 'Sjaj'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.