Marko Brecelj brani bioskop Zvezda: Ovaj prostor su vrata u sutra

Izvor: Blic, 20.Jan.2015, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko Brecelj brani bioskop "Zvezda": Ovaj prostor su vrata u sutra

Sve ide zaprepašćujuće dobro, ali umirio sam se malo kada sam video da su ovde razbili staklo i oteli zastavu, rekao je danas Marko Brecelj, kantautor, performer i društveni o turneji “Ravnici mog uspeha” u okviru koje je pripremio današnji celodnevni program u Novom bioskopu “Zvezda”.

- Ide previše dobro. Umirio sam se malo kada sam video da su razbili staklo i oteli zastavu sa bioskopa “Zvezda” - kaže Brecelj, aludirajući na napad na “okupirani” bioskop >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u centru Beograda sinoć, kada su četvorica vandala razbili izlog i odneli barjak sa ulaza.  Svoju “konferenciju za novinarstvo i odazovnu javnost” upravo je počeo isticanjem ovog vandalskog čina na ulazu prostora u kom će nastupiti.

- Oni koji su ovo uradili su započeli rat i to je prvi čin fizičke destruktivne, fizičke eskalacije napada na kulturu. Jasno je ko je počeo sa takvim načinom komuniciranja - rekao je Brecelj, obraćajući se pre svega aktivistima “Zvezde”, uz savet da napad odmah prijave policiji, a zastavu koja je oteta zavedu kao “neprocenjivu vrednost”.

JEDAN KULTURNI PROSTOR

- Vojvodina nije daleko od multietničke Istre i, iako nas udaljavaju, to je jedan prostor. U tom prostoru je situacija raspadajuća, a biće još gore. Zahvalan sam zato svojim roditeljima što sam zdrav. Treba da odem da im upalim sveće. Na današnji dan preminula je Branka Trninić - Brecelj, moja majka - kazao je kantautor.

Ocenjujući da su mediji pokazali spremnost da podrže preuzimanje “Zvezde”, Brecelj je napomenuo da je i na dosadašnjem toku turneje, u Osijeku, Novom Sadu i Somboru, čuo ljude koji podržavaju njihove napore da sačuvaju mesto jer je ono značajno za daleko širi kulturni prostor.

Tokom popodneva, Brecelj je razgovarao sa aktivistima i posetiocima “Zvezde”, a za večeras u 20 sati je pripremio koncert-performans na sceni bioskopa.

- Volim da pevam, volim da sviram. Nemam još titlove nad glavom na ćirilici da bi se razumele reči na slovenačkom, ali treba da pozovem ambasadora Slovenije u Srbiji jer promovišem slovenački jezik - dodao je Brecelj.

EKSPERIMENT U ZRENJANINU: GDE SU RADNICI "JUGOREMEDIJE"

U Zrenjaninu će sutra pre nastupa u Pozorištu “Toša Jovanović” napraviti, kako je najavio, jedan eksperiment: proveriće šta se dogodilo sa pokretom radnika “Jugoremedije” i u kakvoj su danas životnoj situaciji. Dan kasnije je u Domu omladine u Pančevu, a 23. januara gostovaće na lokalnoj TV Kikinda. Turneja će se okončati 24. januara u Subotici, u Pozorištu “Deže Kostolanji”. Ostaje otvorena mogućnost da potom, ipak, nastupe i u Šapcu, jer se još čeka potvrda.

- Traje nevidljivi rat. Nama protivne snage rade tako što uništavaju stakla i otimaju barjake, ali ovaj prostor su vrata u sutra. Drago mi je što sam u “Zvezdi”, a ne u gnjilom SKC-u ili amerikanizarom Domu omladine, gde se nikada više neću družiti sa pop-anarhistima - zaključio je u svom stilu Marko Brecelj.

TRN U GLAVI GRADONAČELNIKA KOPRA

Marko Brecelj priča da i njegovom Društvu prijatelja umerenog napretka u Kopru preti iseljenje u kojem već 25 godina on i supruga Arijana vode Omladinski kulturni i društveni centar, po nalogu gradonačelnika tog slovenačnog grada Borisa Popoviča, tog, kako je rekao “palmitelja Kopra” i “pilota demokratije”.

- Ja neću da se iselim iz Kopra. Ostaću mu tamo kao trn u glavi. Shvatićete i vi da pišate protiv vetra, a da je taj vetar mnogo dubok i jak - naveo je Brecelj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.