Izvor: B92, 09.Apr.2012, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mark Mazover u izdanju Arhipelaga

Izdavačka kuća Arhipelag objavila je, u ediciji Vreme i priča, kapitalno delo moderne svetske istoriografije "Mračni kontinent" Marka Mazovera, jednog od najznačajnijih i najuticajnijih savremenih istoričara.

Knjiga Marka Mazovera je velika sinteza i najvažnije delo moderne istoriografije o istoriji Evrope XX veka. Reč je o jednoj od velikih istraživačkih knjiga koje su obeležile naše vreme, a ova knjiga je prevedena na više evropskih jezika i izazvala je veliko interesovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čitalaca u svim zemljama u kojima je objavljena, saopštavaju iz Arhipelaga.

Mazoverova knjiga sintetiše znanja i istraživanja o istoriji Evrope XX veka, ali donosi i mnoštvo novih istraživačkih rezultata i novih tumačenja moderne evropske istorije, na suštinski način produbljujući razumevanje evropske politike, kulture i svakodnevice u XX veku.

U nekoliko koncentričnih krugova svog interesovanja (dva svetska rata, ciklusi ekonomskih kriza, iskušenja demokratije, dva velika totalitarizma, socijalni preobražaji Evrope, priča o evropskom jedinstvu) ova knjiga oblikuje celovitu, inspirativnu, uzbudljivo napisanu, raskošnu, argumentovanu i kritičku istoriju Evrope, dodaje se u saopštenju povodom izlaska knjige.

"Ovo je knjiga o događanjima i trvenjima u Evropi a ne o mestu Evrope u svetu. Naravno, nije moguće sagledati Hitlerove ambicije na Kontinentu a da se ne postave u kontekst evropskog prekookeanskog imperijalizma, niti je moguće opisati Hladni rat ne pozivajući se na Sjedinjene Države. Sovjetski Savez čas je deo evropske istorije a čas je van njenih tokova. Istočna Evropa nije manje deo te priče nego zapadna, kao što joj i Balkan ne pripada ništa manje nego Skandinavija”, kaže Mark Mazover povodom svoje istorije Evrope XX veka.

Mark Mazover je profesor istorije na Kolumbijskom univerzitetu (SAD), dok je gostujući profesor na mnogim evropskim i američkim univerzitetima. Oblasti njegovog interesovanja su istorija XX veka, moderna istorija Evrope, Balkan u XX veku, istorija međunarodnih odnosa u XX veku, istorija nacizma, ideološki kontekst moderne istorije.

Pored knjige "Mračni kontinent: Evropa u dvadesetom veku", najpoznatije knjige Marka Mazovera su "Balkan: kratka istorija", "Solun: Grad duhova" i "Hitlerovo carstvo: Nacistička uprava u okupiranoj Evropi."

Mazover je dobitnik niza najvažnijih svetskih nagrada za istoriografiju, među kojima su i nagrada "Stiven Ransiman", nagrada "Daf Kuper", Volfsonova nagrada za istoriografiju, Longmanova nagrada za najbolju istoriografsku knjigu godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.