Mark Bolan škola za siročad

Izvor: B92, 02.Avg.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mark Bolan" škola za siročad

Bivša partnerka slavnog glem-rokera Glorija Džons osnovala je „Mark Bolan školu za muziku i film" u Sijera Leoneu.

Škola je u smeštana u Mekeni, petom gradu po veličini u Sijera Leoneu, afričkoj državi razorenom višegodišnjim građanskim ratom. Gospođa Džons se nada da će upisati oko 100 dece iz Sijera Leonea koji su pobegli iz tzv. rudnika krvavog dijamanta ili koji su ostali siročad u surovom građanskom ratu. Prema rečima Džonsove za list The >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Independent, cilj škole je stvoranje okruženja koje će inspirisati i motivisati i koje će, decu koja su tretrpela traumu, lečiti kroz muziku i film.

U Južnoafričkoj republici gde živi od 1995. godine, Gospođa Džons je sa svojim mužem Kris Mičelom već osnovala humanitarnu organizaciju koja se bori protiv virusa HIV.

Mark Bolan, jedan od pionira tzv. glem roka, ostao je upamćen kao frontmen čuvenog benda T-Rex koji se istakao brojnim hitovima poput „20th century boy" i „Get it on". Njegova muzika i stil ostvarili su snažan uticaj kako na pank generaciju, tako i na predstavnike novog romantizma i britpopa.

Bolan i Džonsova bili su zajedno od 1975. do njegove smrti, a Džonsova je i majka Bolanovog sina Rolana Bolana. Mark Bolan poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1977. sa nepunih 30 godina, a automobilom u kojem se nalazio upravljala je upravo Glorija Džons.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.