Mario Vargas Ljosa ljut zbog Katalonije, dao ostavku!

Izvor: Mondo, 23.Jan.2019, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mario Vargas Ljosa ljut zbog Katalonije, dao ostavku!

Čuveni književnik, dobitnik Nobelove nagrade, Mario Vargas Ljosa, protivnik nezavisnosti Katalonije, podneo ostavku u Međunarodnom PEN centru, nezadovoljan zbog peticije tog udruženja za oslobađanje dvojice katalonskih indipendista.

Sukob u jednom od najvažnijih međunarodnih književnih udruženja!

Nobelovac Mario Vargas Ljosa, koji je Peruanac, ali ima i špansko državljanstvo i koji je protivnik odvajanja Katalonije od Španije, nije se saglasio sa peticijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koje su potpisale njegove kolege iz Međunarodnog PEN centra a kojom se traži oslobađanje iz zatvora dvojice zagovornika katalonske nezavisnosti, a koji su iza rešetaka još od oktobra 2017. godine.

Njemu se posebno zasmetale ocene da se pristalice nezavisnosti Katalonije sada "gone za krivičnu odgovornost po principima koji nisu zabeleženi još od vreme diktatora Franka".

Takođe, nije se saglasio ni sa komentarima da je Španija zemlja koja "guši slobodu govori i hapsi pisce disidente". Ljosa je, inače, bio učesnik kontraprotesta u Madridu u vreme kada je nezavisnost Katalonije bila u centru pažnje evropske i svetske javnosti. Ljosa je tada šetao za ujedinjenu Španiju.

U odgovoru na zahtev PEN centra, 82-godišnji Ljosa, veliki protiv svih diktatorskih i autokratskih režima (što mu je i bila inspiracija za dela), njihove ocene i komentare je nazvao "lažima" uperenim protiv vlade u Madridu, a neuspeli referendum o nezavisnosti Katalonije okarakterisao je kao "pokušajem puča".

Stoga je podneo ostavku na mesto počasnog predsednika Međunarodnog PEN centra.

"Sramota je da otganizacija poput PEN-a, koja ima 'čiste' i jasne stavove kada je reč o branjenju ljudskih prava i slobode izražavanja, naseda na bajke katalonskog ogranka PEN-a, koji je militantno 'odeljenje' pokreta za nezavisnost Katalonije", napisao je između ostalog Mario Vargas Ljosa, koji je napisao mnoga značajna dela svetske književnosti, među kojima su: "Grad i psi", "Zelena kuća", "Gospođica iz Takne", "Razgovor u katedrali", "Pantaleon i posetiteljke", "Tetka Hulija i piskaralo", "Rat za smak sveta", "Ko je ubio Palomina Molera?"...

Ljosa, koji je doktorirao književnost na Univerzitetu u Madridu, decembra 2010. godine dobio je Nobelovu nagradu, a iz ruku španskog kralja Huana Karlosa primio je značajnu književnu nagradu "Don Kihot".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.