Marina će do januara pročistiti 100.000 ljudi

Izvor: RTS, 24.Okt.2019, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marina će do januara "pročistiti" 100.000 ljudi

I posle mesec dana od otvaranja izložbe "Čistač" umetnice Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti, vlada veliko interesovanje publike.
V. d. direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada je za Jutarnji program Prvog programa Radio Beograda "Uhvati dan" rekao je da je do sada izložbu videlo više od 20.000 posetilaca.

Prema njegovoj proceni, do kraja izložbe 21. januara, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << može se očekivati i do 100.000 posetilaca, što će biti najveći uspeh u istoriji muzeologije u Srbiji.
Performans je kao vid umetnosti bio veoma malo zastupljen u Srbiji. Marina Abramović je, kao začetnik, uspela da ovu vrstu performansa od beogradskog SKC-a, preko velikih svetskih metropola, dovede do najvišeg nivoa. 
Pola veka svog rada, predstavlja i na ovoj izložbi kroz neverovatnu kolekciju radova, koji su prikazani u najeminentnijim institucijama širom sveta.
Cilj izložbe je da provocira. Pored ljubitelja ove vrste umetnosti kojima se dopada ima i onih kojima se ne dopada. Mnoge i šokira. Marinini radovi sadrže dosta ličnih osećaja. Ispitivala je granice ljudske agresije prema telu i prema umetniku.
Nagi preformeri između kojih posetioci moraju da prođu, predstavljaju jedan od najprovokativnijih delova postavke u Beogradu.
Nakarada je posebno istakao da je postavljanje jedne ovakve izložbe zahtevalo promene u sistemu razmišljanja unutar muzeja, drugačiju tehniku i arhitekturu.
Neophodno je bilo zatvoriti muzej na dva meseca, jer za spektakl i fantastičnu izložbu potreban je veliki rad, a priznanja i pohvale za uloženi rad pristižu od kolega iz celog sveta.
Na Muzeju savremene umetnosti je, ali i na celoj kulturnoj javnosti da nastavi da organizuje ovakve "blokbaster" izložbe koje će ovaj muzej i posle "Čistača" Marine Abramović, ostaviti na svetskoj mapi izložbenih prostora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.