Marina Abramović ponovo šokirala publiku u SAD

Izvor: Blic, 16.Nov.2011, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marina Abramović ponovo šokirala publiku u SAD

Najpoznatija svetska performans umetnica Marina Abramović ponovo je šokirala američku umetničku javnost, ovog puta na gala večeri u Muzeju savremene umetnosti (MOCA) u Los Anđelesu. Na večeri su modeli i umetnici učestvovali u performansu tako što su im glave virile iz stolova dok su zvanice večerale, drugi su ležali satima ispod kostura, a treći su ležali goli na stolovima.

Zvanice još nisu ni pristizale na crveni tepih kalifornijskog muzeja, kada se zbog ovog performansa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << digla prašina, budući da je umentica Ivon Rajner uputila protestno pismo upravi muzeja, kojim se buni zbog ovog događaja, optužujući Marinu Abramović da iskorišćava ljude za svrhe prikupljanja novca.

Na večeru je bilo pozvano ukupno 769 gostiju, među kojima je bilo i mnogo poznatih ličnosti, kao što su Kirsten Danst, Gven Stefani, Vil Ferel, Daša Žukova, Pamela Anderson, Rozana Arkuet, Tilda Svinton, kao i gradonačelnik Los Anđelesa Antonio Viljarajgosa.

Svi gosti su tokom večere morali da nose bele naučničke mantile.

Na večeri je prikupljeno oko 2,5 miliona dolara za potrebe muzeja, a tokom Abramovićkinog performansa izvedeni su neki delovi predstave Roberta Vilsona "Život i smrt Marine Abramović".

Za desert, 12 mladića golih do pasa doneli su torte u obliku Debi Hari (koja je i nastupila te večeri) i Marine Abramović u prirodnoj veličini, koje su one zatim raskomadale noževima.

Povezane vesti: Marina Abramović u Moskvi: Zabranjeno za mlađe od 16 Predstava "Život i smrt Marine Abramović" u centru pažnje u Britaniji Marina Abramović pravi kolače u Njujorku Kolači Marine Abramović u Njujorku Pijani otac zaboravio da ima dete

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.