Margaret Atvud dobitnica nagrade Princ od Asturije

Izvor: Blic, 25.Jun.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Margaret Atvud dobitnica nagrade "Princ od Asturije"

Kanadska književnica Margaret Atvud (68) dobila je danas nagradu "Princ od Asturije" za književnost za 2008. godinu.



Prestižna nagrada, koja se smatra španskim Nobelom, dodeljena je Atvudovoj zbog "inteligentnog prisvajanja klasične tradicije, odbrane dostojanstva žene i kritike socijalne nepravde".

Atvudova se bavila pisanjem poezije i autor je desetak romana, među kojima se ističu "Sluškinjina priča", "Mačje oko" i "Slepi ubica" za koji je 2000. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobila Bukerovu nagradu.

Nagrada "Princ od Asturije", koja se dodeljuje svake godine u osam kategorija, vredna je 50.000 evra. Tradicionalno je uručuje španski prestolonaslednik princ Felipe, koji ima titulu princa od Asturije, u oktobru u Ovijedu, glavnom gradu provincije Asturija, na severu Španije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

M. Atvud: Nagrada Princ od Asturije

Izvor: B92, 25.Jun.2008

Kanadska književnica Margaret Atvud (68) dobila je danas nagradu "Princ od Asturije" za književnost za 2008. godinu...Prestižna nagrada, koja se smatra španskim Nobelom, dodeljena je Atvudovoj zbog "inteligentnog prisvajanja klasične tradicije, odbrane dostojanstva žene i kritike socijalne nepravde"...Atvudova...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.