„Mala sirena” po prvi put

Izvor: Politika, 02.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Mala sirena” po prvi put

Na Kolarcu, sa Beogradskom filharmonijom, dirigent Frank Kramer i pijanistkinja Lisa Smirnova

Na večerašnjem koncertu na Kolarcu, orkestrom Beogradske filharmonije dirigovaće Frank Kramer, a našoj publici predstaviće se još jedan inostrani gost, Ruskinja iz Austrije, pijanistkinja Lisa Smirnova. Na koncertu će, prvi put u Beogradu, biti izvedena „Mala sirena”, fantazija za orkestar A. fon Cemlinskog, a na programu su i Betovenov Treći koncert za klavir i orkestar >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i „Memento” našeg istaknutog kompozitora Milana Mihajlovića.

Za ovo domaće delo maestro Kramer kaže:„Kada sam prvi put video partituru i čuo snimak „Mementa”, bio sam oduševljen. Odmah sam prihvatio da dirigujem, ali i predložio muzičkom direktoru Filharmonije u Jeni da se ovo delo nađe naredne sezone i na njihovom repertoaru. On je prihvatio i „Memento” će biti izveden marta 2010. Nadamo se da će i gospodin Mihajlović tome prisustvovati”.

Ovaj dirigent iz Nemačke poznat je i po tome što rado prezentuje dela koja ne spadaju u takozvani mejnstrim, a takođe i po velikom angažmanu na operskoj sceni. O tome nam je rekao:

– Drago mi što ćemo prvi u Beogradu izvesti „Malu sirenu”, jedno izuzetno zahtevno delo, koje traži kvalitetan orkestar u punom sastavu. Zbog brojnih solo deonica, izvođenje ovog dela zahteva ogroman solistički potencijal, kao otvorenost i entuzijazam muzičara za nova ostvarenja. Beogradska filharmonija jeste jedan takav orkestar. Što se mog operskog repertoara tiče, na njemu je više od 60 različitih dela. Lično, preferiram Mocarta, mene najčešće zovu da dirigujem operama nemačkih kompozitora, a mislim da je Vagnerova opera „Tristan i Izolda” jedna od najboljih.

I još mini-portret Lize Smirnove: Kritika je znala da kaže kako se rodila još jedna mega zvezda pijanizma... A kada je bila mala, sanjala je nešto drugo – da postane vulkanolog. Međutim, desile su joj se neke druge, lepe stvari: stekla je diplomu na moskovskom Konzervatorijumu „Čajkovski”, kao pijanista debitovala je u njujorškom Karnegi Holu i – karijera je krenula uzlaznom putanjom. Danas živi u Austriji i za nju govore kako je izgradila jedinstven stil, da svojim darom objedini zvuk i filozofije različitih muzičkih kultura – ruske i srednjoevropske.

M. Š.

[objavljeno: 03/04/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Kramer i Smirnova s Beogradskom filharmonijom

Izvor: Danas, 02.Apr.2009

Beogradska filharmonija održaće večeras u Kolarčevoj zadužbini koncert sa dirigentom Frankom Kramerom i austrijskom pijanistkinjom ruskog porekla Lisom Smirnovom kao solistkinjom, a premijerno u Beogradu biće izvedena „Mala sirena“, fantazija za orkestar A. fon Cemlinskog.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.