Majstori renesanse u Zagrebu

Izvor: Politika, 25.Nov.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majstori renesanse u Zagrebu

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – U galeriji „Klovićevi dvori” uzagrebačkom Gornjem gradu otvorena je reprezentativna izložba dela renesansnih majstora Ticijana, Tintoreta, Veronezea, Belinija i drugih koja se nalaze u raznim galerijama, privatnim zbirkama i sakralnim objektima po Hrvatskoj. Prvi put na jednom mestu u Hrvatskoj izloženo je 40-ak slika na platnu i drvetu koje su nastale između 1450. i 1590. godine, a kod slavnih umetnika naručivali su ih tadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bogati pojedinci, crkve ili gradovi s područja današnje Hrvatske.

Autor izložbe je Radoslav Tomić, koji o njoj kaže:

„Odabrane slike mogu se svrstati u tri grupe. Prvu čine slike naručene i kupljene direktno u radionicama italijanskih, gotovo popravilu mletačkih,majstora i predstavljaju najlepše poglavlje renesansnog slikarstva u Hrvatskoj. Naručitelji tih umetnina bili su plemići, sveštenici, građani i bratstva, a čuvaju se uhrvatskom priobalju od Poreča do Boke Kotorske.

Drugoj grupi pripadaju slike koje su u 18. i 19. vekupribavile ugledne ličnosti i darovale ih crkvama i zbirkama u Istri, na Kvarneru i u Dalmaciji. Slike koje je u 19. veku kupio đakovački biskup Juraj Štrosmajer, utemeljitelj najveće galerije slika starih majstora u Hrvatskoj,predstavljaju treću grupu izloženih dela.”

R. Arsenić

objavljeno: 26.11.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.