Majka ima posao koji najviše voli i ne bi ga menjala ni za šta na svetu, a platu za njega ne prima. Da li je to fer?

Izvor: BKTV News, 09.Avg.2017, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majka ima posao koji najviše voli i ne bi ga menjala ni za šta na svetu, a platu za njega ne prima. Da li je to fer?

Kada je planetarno popularna Dženifer Lopez objavila pesmu "Ain’t Your Mama" ("Nisam ti mama"), došlo je do prave male revolucije među ženama.

Podrazumeva se da žena kuva, pa ko će drugi? Gde je kuvanje, tu je i održavanje kuće, peglanje, plaćanje računa, to je sve "ženski posao", zar ne?

Ako toj ženi dodamo i decu, posao je dupliran. Jer posao majke je da se brine o deci. Pored regularnog posla, za koji se podrazumeva da ga ima.

>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<

Uz sav taj stres, odgovornost i obaveze, dodajmo i očekivanja 21. veka i internet ere. Ta ista mama koja na svojim plećima održava čitavu jednu strukturu, mora da bude lepa, zgodna, doterana, u formi, jer se tako podrazumeva na Instagramu.

Kako su žene pre 100 godina uspele sve da postignu i nisu se žalile da je teško?

Šalu na stranu, svako vreme je zahtevno na svoj način i nosi određenu vrstu odgovornosti, ali, stiče se utisak da je današnjim ženama, pogotovo majkama, nametnut imperativ savršenosti.

I svaki put kada se potegne pitanje raspodele posla, odgovornosti i obaveza, uvek se nađe kontraargument "to je ženski posao".

Neke skandinavske zemlje već su uvele beneficirani radni staž za majke, te se tako čuvanje dece i briga o domaćinstvu više ne tretiraju kao "podrazumevan posao za žene". U našoj semlji se razmatra promena zakona o PIO, po kom će se vreme provedeno u odgovju dece upisivati u radnu knjižicu.

Ipak, nađe se vremena i za povremeni "ventil": uglavnom su to kreativni hobiji i krstarenje internetom. Međutim, nekad "ventil" nije dovoljan. Upravo je to tema urnebesne komedije "Mame u provodu".

U jednom trenutku, Emili (Kejti Aselton) prestaje da bude „Emili“ – izuzetno uspešna advokatica, snažna i strastvena žena – i postaje jednostavno majka. Njena deca i muž su sjajni, ali u životu je potrebno nešto više od pelena i dana za druženje sa porodicom, zar ne?! Kada ostale mame koje viđa u predškolskom, predlože izlazak sa puno belog vina, Emili je ZA! Ona čak sa sobom u provod vodi i svoju nevoljnu drugaricu Kejt (Toni Kolet). Sve počinje sa tračevima i ogovaranjem, ali pretvoriće se u veče koje ove dame nikada neće zaboraviti (iako su sve poprilično opijene).

Blagim mešanjem ekscentričnog humora i realnih situacija, rediteljka Aleksija Džouns i scenaristkinja Džuli Rud donose nam buntovnu komediju koja će probiti sve barijere, ali neće iskvariti decu svojim šalama. Dame koje su titularno nazvane „Mame“ (Kejti Aselton, Toni Kolet,Moli Šenon i Bridžit Everet) čine zaista impresivan tim, koji nam na isti način dočarava i urnebesne šale ali i srceparajuća otkrića.



Zajedno, one dokazuju da je „mama“ mnogo više od obične reči – to je medalja časti.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.