Maja Gojković: Kultura je ženskog roda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2021, 13:36

Maja Gojković: Kultura je ženskog roda

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je danas na onlajn konferenciji "Kultura je ženskog roda" da je ravnopravnost polova ne samo ideal kome se teži, već moguća i dostižna.

Kako se navodi u saopštenju, Maja Gojković je poručila da sektor kulture može da bude pozitivan primer po zastupljenosti žena i ravnopravnosti, što ne znači da nema izazova i da pred nama nije još dosta posla.

Dodala je da istraživanja pokazuju da najveći broj žena radi u bibliotekama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a najmanji u pozorištima, a da je na rukovodećim pozicijama u ustanovama kulture i dalje manje žena, ali ta razlika nije velika.

Ona je istakla da istraživanja sprovedena u javnim ustanovama kulture pokazuju da se žene u kulturi osećaju ravnopravno sa muškarcima, kao i da je njihov položaj bolji od onog koji imaju žene koje rade u dominantno "muškim" oblastima.

"Nešto drugačija situacija je u pozorištima, gde glumice smatraju da su diskriminisane i literaturom koja se obrađuje i manjim brojem ženskih uloga, kao i po osnovu godina", rekla je Gojković.

Ona je dodala da su žene većinski deo publike kulturnih dešavanja i da je to najizraženije u pozorištima i muzejima, gde žene čine više od 60 odsto publike.

Gojković je istakla da je seksualno nasilje bolna tema što potvrđuju i nedavne ispovesti glumica Milene Radulović, Ive Ilinčić i Danijele Štajnfeld i da njihovi primeri potvrđuju globalni trend da su žene iz sveta kinematografije neretko žrtve seksualnog nasilja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gojković: Ravnopravnost polova ne samo ideal kome se teži, već moguća i dostižna

Izvor: N1 televizija, 08.Mar.2021

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je na onlajn konferenciji "Kultura je ženskog roda" da je ravnopravnost polova ne samo ideal kome se teži, već moguća i dostižna.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.