Maestru s ljubavlju

Izvor: Politika, 22.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maestru s ljubavlju

Otvara se Biblioteka Gorjan Korunoski, a iste večeri je i obnova Ofenbahove opere

Na Dan Madlenijanuma, u petak 26. januara, pod krovom ovog velelepnog zdanja u zemunskog Glavnoj ulici biće otvorena Biblioteka Gorjan Korunoski. Nazvana je po dirigentu, pijanisti i kompozitoru koji je pre nešto više od godinu dana prerano preminuo na mestu umetničkog direktora ove kuće, a od koga je svojevremeno i potekla ideja da jedina privatna opera na Balkanu ima i biblioteku, drugačiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od većine koje znamo.

Uostalom, da vidimo čega će sve biti u ovoj novoj kulturnoj riznici: knjige (771 naslov), stručni magazini (više od 200), nototeka (2700 partitura, klavirskih izvoda, arija i drugog notnog materijala), fonoteka(oko 600 odrednica na na LP, CD, MCS nosačima zvuka), videoteka(više od 400 jedinica) i Arhiv Madlenijanuma(plakati, programi, fotografije... – oko 3000 odrednica). Sve je to sredio Zlatko Vrtačnik koji će i voditi biblioteku, a u njen početni fond uključena je, voljom njegove porodice, i zaostavština maestra Korunoskog. Naravno, i drugi slični legati uvek su dobrodošli. Popis pominjanih bibliotečkih jedinica uskoro ćemo moći da nađemo na internet-portalu www.madlenianum.co.yu. Biblioteka, inače, ima na raspolaganju 70 kvadrata i nije namenjena samo "umetnicima i prijateljima" Madlenijanuma već i široj stručnoj javnosti.

Kao što rekosmo, u petak je Dan Madlenijanuma, odnosno tačno osam godina od izvođenja prve premijere: opere "Tajni brak" Domenika Čimaroze. Posle otvaranja Biblioteke Gorjan Korunoski, publika će iste večeri, sa početkom u 19.30 sati, moći da vidi i obnovu opere Žaka Ofenbaha "Hofmanove priče", ali ponovo i američkog tenora Džona Ulenhopa u naslovnoj ulozi. Baš kao i na premijeri na 37. Bemusu, u oktobru 2005. godine. Tada je dirigent opere, koju je režirao Dejan Miladinović, bio Gorjan Korunoski. Njegovo mesto u petak će zauzeti Aleksandar-Saša Spasić.

M. Šehović

[objavljeno: 22.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.