Mađarska književnost večeras u Gradskoj knjižnici

Izvor: Blic, 31.Maj.2011, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska književnost večeras u "Gradskoj knjižnici"

Književni program Kulturnog centra Grad "Gradska knjižnica" u večeras (20h) će u Kulturnom centru "Grad" predstaviti izabrane naslove savremene mađarske književnosti. Gosti su Marko Čudić, asistent na hungarologiji na Filološkom fakultetu u Beogradu, Gojko Božović, urednik izdavačke kuće "Arhipelag" i Marija Tot Ignjatović, prevoditeljka sa mađarskog. Moderatorka je Tijana Spasić.

"Na susednoj književnoj sceni dešava se svašta zanimljivo, a mi ne znamo mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o tome. KC 'Grad' je zato odabrao nekoliko romana i zbirki priča srednje i najmlađe generacije mađarskih pisaca, prevedenih na srpski poslednjih godina, i pozvao u goste urednike, predavače i prevodioce koji će pomoći da iz različitih uglova osvetlimo ovu dinamičnu literaturu koja je često tematski srodna srpskoj", kaže Tijana Spasić.

"Biografije autora otkrivaju da mađarska književna scena nije koncentrisana samo oko Budimpešte, već raširena po čitavoj teritoriji na kojoj se govori ovaj jezik: neki od pisaca rođeni su na tlu današnje Rumunije (Atila Bartiš i Đerđ Dragoman), dok jedna od najpoznatijih savremenih autorki mađarskog govornog područja, Ildiko Lovaš, živi u Subotici", kaže Spasićeva.

U pratećem programu biće održana projekcija predstave "Urbi et orbi" pozorišta Kostolanji Deže (Kosztolányi Dezső) iz Subotice, u režiji Andraša Urbana.

Povezane vesti: Savremena austrijska književnost večeras u "Gradskoj knjižnici" Raša Kominac Radoslav večeras gost "Gradske knjižnice" Najbolji pripovedači u "Gradskim pričama" Ildiko Lovaš u "Gradskoj knjižnici" Kulturnog centra Grad

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.