„Mačka” i u Zemunu

Izvor: Politika, 17.Jun.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Mačka” i u Zemunu

U „Madlenijanumu” počele probe slavne drame Tenesija Vilijamsa, koju režira Ivana Vujić

Drama o posrnuću i pravoj ljubavi koja se otkriva u poslednjem trenutku, „Mačka na usijanom limenom krovu” Tenesija Vilijamsa, u režiji Ivane Vujić, od jeseni će biti na repertoaru zemunskog „Madlenijanuma”. Probe su počele pre nekoliko dana, a premijera je najavljena za 15. oktobar. Dramaturg je Slavenka Milovanović, scenograf Kosta Bunuševac, kostimograf >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ljiljana Petrović, a lektor Ljiljana Mrkić-Popović. Rediteljka Vujić nije imala dilemu kada je birala glumačku ekipu – Nataša Ninković pojaviće se u liku Margaret, Nenad Jezdić tumačiće Brika, a Branka Pujić ulogu Megi. Danici Ristovski poveren je lik Majke, Miodragu Krivokapiću uloga Oca Brika. U podeli su i Nebojša Kundačina, Zoran Ćosić i Bojan Krivokapić.

– Tenesi Vilijams predstavlja jednog od najzanimljivijih američkih pisaca. On govori o onome što je interesantno i u današnjem trenutku, a komad „Mačka na usijanom limenom krovu” večan je jer najviše podržava život, vitalnost . Ovo delo predstavlja pokušaj analize odnosa među ljudima koje karakteriše nerazumevanje kao osnovna i tragična misterija prema sebi i drugome. Kroz istraživanje tog prostora nerazumevanja, najrazličitijih iluzija i traganja za istinom, koja je najčešće nepodnošljiva, Vilijams govori da je samo postojanje sveta vredno njegovog spasenja – objašnjava Ivana Vujić.

„Mačka na usijanom limenom krovu” jedan je od najdugovečnijih komada na svetskim scenama. Za ovo delo Vilijams je dobio Pulicerovu nagradu 1955. godine. Drama prati priču bračnog para Polit, Brika i Megi, u presudnom času za jednu bogatu američku južnjačku familiju, u trenutku kada se saznaje da će Brikov otac ubrzo umreti. I kako to obično biva, borba za nasleđe posvađaće snahe, ali će zbližiti bonvivana Brika i njegovog oca.

Originalna verzija komada „Mačka na usijanom limenom krovu”, u režiji Ilaje Kazana, izvedena je na Brodveju 24. marta 1955. godine. Veliku slavu doneo mu je i holivudski film iz 1958. godine sa Polom Njumenom kao Brikom, i Elizabet Tejlor kao Megi, u režiji Ričarda Bruksa. Sredinom pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog veka Beogradsko dramsko pozorište imalo je svoj zlatni period, za koji je posebno zaslužna upravo predstava „Mačka na usijanom limenom krovu”, koju je 1956. godine režirao Minja Dedić, sa Oliverom i Radetom Markovićem u glavnim ulogama. U podeli su bili i Velimir Bata Živojinović, Tatjana Lukjanova i drugi.

– U to vreme igrati „Mačku na usijanom limenom u krovu” u Beogradu značilo je prozor, otvor iz komunističkog društva u svet američkog života, psihoanalize, seksualnosti, koja nije bila prisutna na našim scenama. Ovo je komad visokih kvaliteta vrlo osetljivog autora, poput Čehova. Komad se bavi univerzalnim temama: novac, seks i smrt, ali ono što ga karakteriše jeste vera u junačku izdržljivost života i životne snage koja vraća veru umornom i istrošenom svetu, da vredi svog postojanja i ulaganja u njega. Veru u život koja se u ovoj medijskoj buci, brzini, pandemiji izgubila – zaključuje Ivana Vujić.

B. Trebješanin

[objavljeno: 18/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.