MALO KO ZNA: Milena Dravić je pre Gage bila u BRAKU sa ovim velikanom jugoslovenskog filma (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2020, 11:58

MALO KO ZNA: Milena Dravić je pre Gage bila u BRAKU sa ovim velikanom jugoslovenskog filma (FOTO)

Jedan od najsubverzivnijih reditelja.

Pokojna Milena Dravić je, kao mlada glumica, svojom lepotom, a zahvaljujući i neospornom talentu koji je posedovala, režiseri su se otimali oko nje. Sa dvojicom je bila i u braku.

Brak sa režiserom Purišom Đorđevićem trajao je kratko, a zatim se Milena udala za režisera Vojislava Kokana Rakonjca. Nažalost, Rakonjac je prerano preminuo, 1969,, i to baš na jučerašnji dan, 12. juna, pa je Milena ostala udovica u 29. godini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Rakonjac je do danas je ostao jedan od najsubverzivnijih reditelja, a njegovi filmovi svojom provokativnošću, kritikom i razotkrivanjem lažnih zavesa ovdašnjeg društva i sistema i danas bi mogli da nose etiketu "nepodobni". Možda u tome treba tražiti razloge zašto je ovakav talenat i izuzetan angažovani stvaralac koji se svojom umetnošću borio za društvo koje će imati više svesti, ostao pomalo skrajnut i zaboravljen, pišu tvorci Instagram stranice Yugo Nostalgia.

Na današnji dan, 12. juna 1969. godine preminuo je jedan od bardova jugoslovenske režije – Vojislav Kokan Rakonjac. Do danas je ostao jedan od najsubverzivnijih reditelja, a njegovi filmovi svojom provokativnošću, kritikom i razotkrivanjem lažnih zavesa ovdašnjeg društva i sistema i danas bi mogli da nose etiketu “nepodobni”. Možda u tome treba tražiti razloge zašto je ovakav talenat i izuzetan angažovani stvaralac koji se svojom umetnošću borio za društvo koje će imati više svesti, ostao pomalo skrajnut i zaboravljen. U pitanju je reditelj koji je za svojih osam godina karijere snimio četiri kratka filma i šest dugometražnih. Njegove priče su centralne i u omnibusima „Grad“ i „Kapi, vode, ratnici“. Dva filma u kojima je učestvovao bila su zabranjivana; kratkometražni „Zid“ (nezvanično) i omnibus „Grad“, jedini zvanično zabranjeni film u istoriji Jugoslavije. Ali najkontroverzniji filmovi njegove karijere nalaze se van ovih zabrana. U pitanju su filmovi koji su tihim putevima sklonjeni iza paravana. Filmovi „Izdajnik“, „Klakson“, „Pre istine“ i „Zazidan“ su oni koji nikada nisu ni imali pravu distribuciju. Loše kopije ovih filmova, onda kao i danas, aktivno pripadaju samo domaćem piratskom kolekcionarstvu. Rakonjac je potekao iz Kino kluba Beograd i bio bard istog. Bavio se pedagogijom, sam snimao, montirao filmove, pomagao drugim autorima kao kreativni savetnik ili asistent, pisao scenarija. Interesantan je i njegov izlet na Televiziju Beograd gde je uradio zanimljivi serijal za decu „Laku noć, deco“ sa glumicom Milenom Dravić, sa kojom je bio u braku sve do svoje prerane smrti. Prema pisanju tadašnje štampe Kokan Rakonjac je bio slika i prilika pravih beogradskih momaka- naizgled vrlo grub, privlačan za devojke, ali potpuni zanesenjak za film. Bio je u centru tadašnje boemštine. Poznavao je iz sveta umetnosti svakoga ko je trebalo da se poznaje i sa svakim je umeo da uspostavi kontakt. Nastavak u komentaru ⤵️⤵️⤵️

A post shared by Yugonostalgia - Jugonostalgija (@yugo.nostalgia) on Jun 12, 2020 at 8:50am PDT

"U pitanju je reditelj koji je za svojih osam godina karijere snimio četiri kratka filma i šest dugometražnih. Njegove priče su centralne i u omnibusima "Grad" i "Kapi, vode, ratnici". Dva filma u kojima je učestvovao bila su zabranjivana; kratkometražni "Zid" (nezvanično) i omnibus "Grad", jedini zvanično zabranjeni film u istoriji Jugoslavije.

Ali najkontroverzniji filmovi njegove karijere nalaze se van ovih zabrana. U pitanju su filmovi koji su tihim putevima sklonjeni iza paravana. Filmovi "Izdajnik", "Klakson", "Pre istine" i "Zazidan" su oni koji nikada nisu ni imali pravu distribuciju. Loše kopije ovih filmova, onda kao i danas, aktivno pripadaju samo domaćem piratskom kolekcionarstvu.

Rakonjac je potekao iz Kino kluba Beograd i bio bard istog. Bavio se pedagogijom, sam snimao, montirao filmove, pomagao drugim autorima kao kreativni savetnik ili asistent, pisao scenarija. Interesantan je i njegov izlet na Televiziju Beograd gde je uradio zanimljivi serijal za decu "Laku noć, deco" sa Milenom Dravić.

Prema pisanju tadašnje štampe Kokan Rakonjac je bio slika i prilika pravih beogradskih momaka- naizgled vrlo grub, privlačan za devojke, ali potpuni zanesenjak za film. Bio je u centru tadašnje boemštine. Poznavao je iz sveta umetnosti svakoga ko je trebalo da se poznaje i sa svakim je umeo da uspostavi kontakt."

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.