Izvor: RTS, 10.Feb.2024, 13:14

Mед из руке пчелара је најбољи – Европски савез у борби против половине фалсификата

У Београду се оснива Европски пчеларски савез. Идејни покретач Боштјан Ноч, председник Пчеларског савеза Словеније, каже за РТС да на тржишту има 50 одсто фалсификованог меда, a да га људи уопште не препознају. Због тога ће први задатак савеза бити увођење јединствене >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << методе и лабораторије у Европи која ће утврђивати лажни мед. Каже да је данас најбољи мед онај купљен директно из руке пчелара.
Оснивање Европског савеза за пчеларе је посебан, историјски дан. Боштјан Ноч каже да је једини мотив да се удруживањем очувају пчеле и пчелари и што је још битније – заштите потрошача.
"Ми знамо да су климатске промене, да пчеле без пчелара не могу преживети, а пчелар је у веома тешкој ситуацији", упозорава Ноч.
Како препознати фалсификат На светском тржишту има 50 одсто фалсификата меда, људи га уопште не препознају, а тај мед пчеле ни виделе нису. Ноч истиче да је највећи проблем што фалсификовани мед и лабораторије тешко препознају.
"Тај мед не вреди ништа, то није мед, то се не сме звати мед. То је нека шећерна смеша. Данас је идеална прилика на тржишту да потрошачи директно из руке пчелара купују прави мед. И ја увек кажем, најбољи мед било где у свету је директно из руке пчелара", саветује пчелар.
Један од првих задатака на којима ће радити Европски савез пчелара је увођење јединствене методе и лабораторије која ће за целу Европу утврђивати шта је фалсификат меда.
"Због опрашивања, 30 посто хране не би било, ако не би било пчела. Европа треба да уведе квоте за увоз меда из трећих држава, јер само на такав начин пчеларство може преживети. Без пчелара и пчела, нема хране", указује Ноч.
Тровање пчела пестицидима Један од великих проблема је и неконтролисано тровање пчела пестицидима. Ноч сматра да цела Европа мора за пчеларство имати иста правила. То значи да цела Европа мора уклонити све оно што штети пчелама и увести строже стандарде.
"Још једном кажем, ако не радимо сви за једно, сви за пчеле, сви за то, онда неће бити хране. Ми знамо да у свету има пуно гладних. То не жели нико, па ни најмањи пчелари. Тако да данас је историјски дан", истиче словеначки пчелар.
Указује да пчеле и пчелари не познају границе, због чега је европски савез веома нужан.
"Сада има 26 удруга. Ја желим да се прикључе остале европске земље, јер јачи смо кад смо заједно. Не видимо политике, не видимо границе, јер радимо нешто добро за природу и за наше потрошаче. Сарађиваћемо и са Светским савезом", поручује Боштјан Ноч.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.