Ljubisav Ćirić dobitnik nagrade Pavle i Milka Ivić

Izvor: B92, 02.Dec.2019, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubisav Ćirić dobitnik nagrade "Pavle i Milka Ivić"

Slavističko društvo Srbije i Odbor za dodelu Nagrade "Pavle i Milka Ivić", na konferenciji u prostorijama Instituta za srpski jezik SANU, saopštili da je dobitnik za 2019. godinu Ljubisav Ćirić za knjigu “Rečnik govora Lužnice”.

Prisutnima su se obratili profesor Vučina Raičević, predsednik Slavističkog društva Srbije, i akademik Slobodan Remetić, predsednik Odbora za dodelu Nagrade "Pavle i Milka Ivić".

Remetić je ovom prilikom istakao da je nagrađeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delo, iz domena dijalekatske leksikografije, jedne od grane dijalektologije, iscrpan rečnik koji predstavlja pouzdan oslonac za rekonstruisanje materijalne i duhovne kulture srpskog sela budući da su dve revolucije - tehnološka i ideološka, kod nas iz temelja izmenile život ruralnih sredina i "doslovce zatrle mnoge stare običaje i oblike ranijeg privređivanja".

"Ovo delo donosi podatke na osnovu kojih se mogu monografski obraditi i ostali segmenti jezičke strukture. Životno delo profesora Ćirića na najautentičniji način svedoči i verno oslikava karakterologiju ljudi tog područja - sada se tačno zna šta Lužničani cene, čega se plaše, a čega stide, kakva je njihova trpeza i način ne koji obeležavaju praznike i sve ostalo što je bitno u njihovom životu", kazao je Remetić.

Predsednik Odbora istakao je i da "Rečnik govora Lužnice" ostvaruje zavidan leksikografski nivo, a da sve u ovom delu, i sa sadržajne, i sa formalne strane gledano, u duhu je onih gledanja koja su obeležavala i profesora Pavla Ilića, čije ime nagrada i nosi.

"Kažu da roditelji, učitelji i zavičaj predstavljaju sveto trojstvo, o koje se mnogo lakše ogešiti nego li mu se odužiti. Ćiriću je pošlo za rukom da zaduži zavičaj, a što se struke i učitelja tiče, gotovo da nema jezičkog stručnjaka kod Srba da se može pohvaliti ovakvim delom", zaključio je Remetić.

Nagrada “Pavle i Milka Ivić" biće uručena Ljubisavu Ćiriću 6. februara na skupu slavista.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Babušničaninu nagrada za najbolji lingvistički rad

Izvor: JužneVesti.com, 03.Dec.2019, 12:55

Nagradu “Pavle i Milka Ivić” koja se dodeljuje za najbolji rad iz srpske lingvističke slavistike ove godine dobio je Ljubisav Ćirić za knjigu Rečnik govora Lužnice...Prestižno priznanje koje nosi naziv po istaknutim jugoslovenskim lingvističarima dodeljuje Slavističko društvo Srbije, a...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.