Izvor: Arte, 12.Apr.2021, 10:07

Link It, Mark It / Igor Fridrih Petković, Selman Trtovac, Gordana Nonin

U petak, 16. aprila 2021, u 19 časova, biće održana treća onlajn javna diskusija u okviru projekta Link It, Mark It (Poveži, obeleži) u kojoj će učestvovati umetnici Igor Fridrih Petković iz Graca i Selman Trtovac iz Beograda.

Moderatorka diskusije biće Gordana Nonin, novinarka i urednica. Publika će razgovor moći da isprati putem SULUV jutjub i fejsbuk kanala, koji se mogu pronaći na sajtu suluv.org:

YT: https://youtu.be/0FvlSqaOgEw

FB: https://www.facebook.com/suluv.galerija/videos/1088098398333081/
>> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << />
Javna diskusija jeste deo treće aktivnosti projekta Link It, Mark It (Poveži, obeleži). Projekat preispituje društvene fenomene 90-ih godina na prostorima jugozapadne Evrope i njihove efekte na stvaralačke prakse umetnika koji su sazrevali u tom periodu na ovim prostorima. Ova projektna aktivnost je takođe podrzumevala boravak umetnika u Novom Sadu i istraživanje prostornih, medijskih, društveno-političkih, socijalnih aspekata lokalne sredine. Javna diskusija predstaviće jedan deo ovog umetničkog istraživanja i rada, dok će krajnji rezultat ove umetničke saradnje biti predstavljen kao izložba u godini titule – Novi Sad – EPK.

Tematska relacija projekta je sadržana u terminu IZBRISAN, koji referiše na obeležje koje se 90-ih odnosilo na različite vidove diskriminacije države i institucija prema civilnom stanovništvu na bivšim teritorijama Jugoslavije. U terminu izbrisan, zastupljeni su represivni oblici, selekcije prema različitim nacionalnim, verskim i drugim oblicima pripadanja. U tom smislu tematski okvir paralelno govori o izgubljenim identitetima i izgubljenjim generacijama. To su generacije koje su izgubile mesto boravka, posao, imovinu, državljanstvo, osnovna prava. Ovi gubici naglašavaju posebnu i manje priznatu posledicu – oduzetu mladost. Upravo iz razloga narušavanja osnovnih civilizacijskih načela, ove generacije su zbog raspada SFRJ i ratnih sukoba, sankcija i izolacije, a kasnije i u periodu tranzicije, zabeležene kao generacije prepuštene slučaju.

Organizator: Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine

Program razmene i boravka SULUV

Projekat Link It, Mark It (Poveži, obeleži) realizuje se uz podršku Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, u okviru programskog luka Seobe, Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Biografije učesnika:

Igor Fridrih Petković, (1976) konceptualni umetnik, vizuelni umetnik, autor, menadžer i istraživač u kulturi, rođen u Austrijskim Alpima 1976. godine, živi i radi u Centralnoj i Jugoističnoj Evropi; studirao slavistiku, kulturologiju i fotografiju u Gracu, Beogradu, Novom Sadu i Ljubljani; učestvovao je na međunarodnim samostalnim i kolektivnim izložbama i realizovao međunarodne interdisciplinarne projekte i interkulturalne manifestacije; Dobitnik je Nagrade za istaknutog umetnika za 2015. godinu Kancelarije austrijske savezne vlade (Bundeskanzleramt, Austrija); uvršten u selekciju Ekološkog fotografa godine Kraljevskog geografskog društva u Londonu, 2013. Osnivač udruženja za umetnost, kulturu i nauku APORON21, :[ITSCH]: produkcije, NEW SAD PRODUCTION i ARTEBRE, osnivački član  galerije „SCHAUMBAD – free Atelierhouse“ u Gracu. Nedavno je objavio knjigu fotografija  Princip Franca Ferdinanda – zašto je zapravo počeo Prvi svetski rat (Das Franz Ferdinand Prinzip – Warum der Erste Weltkrieg wirklich begann) u izdanju Edition Lammerhuber. Petković se bavi različitim društveno i pollitički posvećenim, interkulturalnim umetničkim i kulturnim projektima i istraživanjima u transdisciplinarnim oblastima. U svom radu istražuje savremene umetničko-naučne ekspresivne mogućnosti, vizionarske životne stvarnosti, dionizijsko-apolonske prostore događaja, fenomene popularne kulture Cajtgajsta, i istorijske i ikonografske uslove. Bavi se društveno relevantnim temama usmerenim na ispitivanje njihovog naučno-umetničkog i društvenog sadržaja da bih ih interpretirao kroz savremeno poimanje. Tako razvija umetničke (kontra)strategije na teme kao što su životna stvarnost i migracija, identiteti i interkulturalna razmena, alternativni društveni, ekonomski i politički procesi, kultura otvorenog sećanja, slobodno prenošenje znanja i fenomeni pop i supkulture. Njegova stilska sredstva su koreografisani aktivizam, ikonografija i kolektivno sećanje, akcije gerilske umetnosti, mitski hiperrealizam, portreti umetnika i sublimirana kinematografija, gde su dati mediji i formati uvek proizvod stroge umetničke koncepcije. U svojim fotografskim radovima, filmovima, instalacijama koje osvajaju prostor, performansima, intervencijama, izložbenim projektima i sveobuhvatnim događajima, prepliće transdisciplinarne i multimedijalne pristupe nivoima saznanja koji se nalaze u pozadini stvaralaštva.

www.itsch.org

www.aporon21.org

Selman Trtovac (1970. Zadar), od 1990. do 1993. godine je studirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. U vajarsku klasu Klausa Rinkea na Umetničkoj akademiji u Dizeldorfu prešao je 1993. godine, gdje je 1997. godine proglašen za majstora. Član IKG-a (Internacionalni umetnički gremijum) je postao 2003. godine. Pokretač Umetničkog centra Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”, gde je od 2008. do 2012. godine je uređivao likovni program. Idejni tvorac i suosnivač Nezavisne umjetničke asocijacije Treći Beograd, kasnije Perpetuummobile. Od 2012. radi u Gete institute u Beogradu. Doktorirao je 2012. godine na odseku za skulpturu Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a radovi mu sa nalaze u mnogim privatnim i javnim kolekcijama. Živi i radi u Beogradu.

Gordana Nonin (1963, Novi Sad), diplomirani je menadžer u medijima. Radi kao novinar-urednik dnevnog lista Danas i nedeljnika Novi magazin. Urednik je govornog programa i PR Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“, Novi Sad. Profesionalnu karijeru je počela kao organizacioni sekretar u Književnoj omladini Novog Sada gde je radila od 1986. do 1989. godine. Od 1989. godine radila je kao novinar u redakciji Programa 202 Radio Novog Sada, a zatim, od 1992. godine u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine gde je prvo radila kao novinar kulture, a potom je bila dugogodišnji urednik kulturne rubrike. Bila je osnivač, idejni tvorac i predsednik Društva građana „Horizonti“ od 1993. godine. Pored osnovne delatnosti zalaganja za mir, na uspostavljanju prekinutih kulturnih veza na teritoriji bivše Jugoslavije, kao jedna od delatnosti Društva, objavljena su i dva broja časopisa za komunikaciju kultura „Horizonti” u kojima je bila osnivač i glavni i odgovorni urednik. Bila je novinar nezavisnog nedeljnika „Bulevar” do 2002. godine, u kom je takođe pratila kulturnu scenu Vojvodine. Od osnivanja 2000. godine, prve tri godine postojanja RTV „Panonije” bila je zamenik glavnog i odgovornog urednika i bila zadužena za profilisanje programa ove regionalne televizije. Tokom te tri godine bila je urednik emisije iz kulture „Art box”. Bila je i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika časopisa za savremenu kulturu Vojvodine „Nova misao” čiji je osnivač Izvršno veće AP Vojvodine. Uradila je više od sto intervjua sa najznačajnijim ličnostima iz kulturnog i društvenog života Srbije, regiona i sveta, a izbor njenih intervjua objavila je izdavačka kuća „Agora” 2010. godine pod nazivom „Ljudi od reči”. Knjiga teksova i intervjua „Bez prašine” objavljena je 2012. godine (NIP Dnevnik, Novi Sad). Dobitnica je Medalje kulture za multikulturalnost i interkulturalnost Zavoda za kulturu Vojvodine za 2011. godinu.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.