Likovna kolonija Dušan Kerkez Džev u Banatskom Velikom Selu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2019, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Likovna kolonija "Dušan Kerkez Džev" u Banatskom Velikom Selu

U Banatskom Velikom Selu održana je treća likovna kolonija "Dušan Kerkez Džev". Ova kulturna manifestacija, koja je iz godine u godinu masovnija, uz ambiciju da postane tradicionalna, posvećena je jednom od najvećih slikara iz ovog mesta nadomak Kikinde, kojeg su bolest i rana smrt sprečili da ostavi još veći trag u umetnosti.

U posebnom ambijentu jezera "Laguna" ove godine stvaralo je oko 30 slikara iz cele Vojvodine. Tema likovne kolonije bila je arhitektura Banatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Velikog Sela, u kojoj se prepliću uticaji različitih nacija, koje su i stvarale ovo mesto u blizini Kikinde.

2S obzirom na to da i ja potičem iz klasičnog, vojvođanskog mesta, budući da sam iz Bačke, ista je arhitektura. Mislim da ću naći nešto interesantno za rad", rekla je Natalija Štrbac Bogunović, slikarka iz Bača.

"Banatsko Veliko Selo je obilato sa veoma interesantnom arhitekturom, koja je veliki izazov, pogotovo kada se radi uživo. To je poseban način slikarstva, koji je idealan za likovne kolonije", izjavio je Uglješa Colić, slikar iz Novog Sada.

Pored arhitekture, ono što čini jedno mesto posebnim su njegovi ljudi. Jedan od njih bio je i Dušan Kerkez Džev, kome, na ovaj način, njegovi prijatelji i poštovaoci odaju počast.

"Bio je jedan od najtalentovanijih umetnika na Likovnoj akademiji u Novom Sadu. To nije ocena nas, laika, već njegovih profesora, da se retko kada na akademiji pojavi tako talentovan i svestran umetnik", rekao je Brane Marjanović, predsednik Organizacionog odbora kolonije.

"Na trećoj godini akademije je preminuo od zapalenja pluća i bio bi sigurno prvi akademski slikar iz Banatskog Velikog Sela. Sve je ovo posvećeno njemu, treća je po redu kolonija i mislim da će biti i tradicionalna", izjavio je Marko Đaković, predsednik Udruženja likovnih i književnih stvaralaca "Džev".

Organizatori ističu i da im je želja da kolonija iz godine u godinu postane sadržajnija, kvalitetnija i da tako stvori svoj poseban pečat. Uz to, ni Dušan Kerkez Džev neće biti zaboravljen, a njegovo Banatsko Veliko Selo dobiće ponovo pažnju kakvu zaslužuje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.