„Lična istorija” Dobrice Ćosića

Izvor: Politika, 11.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Lična istorija” Dobrice Ćosića

Ljubivoje Tadić dramaturg, režiser i glavni glumac predstave rađene po memoarima poznatog pisca

Alternativno pozorište „Ogledalo” premijerno će sutra uveče u Beogradskom dramskom pozorištu izvesti predstavu „Lična istorija”, zasnovanu na memoarima Dobrice Ćosića. Okosnicu komada, zapravo, čine Ćosićeve knjige „Piščevi zapisi 1993–1999” i „Vreme zmija 1999–2000”, u kojima se autor, kroz svoja razmišljanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dotiče društveno-političkih događaja poslednje decenije 20. veka.

– Sve se to, maltene, desilo juče i smatram da je bitno da progovorimo o tom vremenu koje smo činili, a koje se danas sve više zaboravlja. Jedna od rečenica u ovom komadu glasi: „Treba da najzad počnemo ozbiljno da razmišljamo o sebi”. Mislim da je to poruka ove predstave – kaže za naš list Ljubivoje Tadić, režiser, dramaturg i glavni glumac „Lične istorije”.

– O dramatizaciji ovih dela počeo sam da razmišljam još pre godinu dana jer smatram da je pravi trenutak da se osvrnemo na to kakvi smo i šta se dešava s nama; kuda smo to krenuli i zalutali u nekoj svojoj isključivosti i lakomislenosti – dodaje Tadić naglašavajući da, uprkos ispovednom tonu dramatizovanih dela, predstava nije monodramska.

Na sceni će se pored njega, u ulozi Ćosića, naći i članovi grupe „Tundri” iz Vrbasa, koji će „uživo” izvoditi muziku Marjana Babića. Društvo će mu praviti i glasovi Karla Popera, Aleksandra Solženjicina, Karla Jaspersa i Emila Siorana, koje će za ovu priliku reprodukovati Ivan Galebović i Ognjen Daković. Komad prati hronologiju zbivanja i piščeva preispitivanja kroz zamišljene dijaloge sa literarnim sagovornicima.

– Iako Ćosićevi „Zapisi” svedoče o jednom istorijskom periodu, u predstavi neće biti korišćen dokumentarni materijal. Hteli smo da se fokusiramo na sam tekst u kojem se prepliću lično, društveno i nacionalno preispitivanje. „Lična istorija” je, zapravo, moje tumačenje onoga što je Dobrica Ćosić napisao o tom periodu – objašnjava Tadić.

Jedna od dramatizovanih knjiga, „Vreme zmija 1999–2000”, bila je, da podsetimo, pre nekoliko meseci u centru medijske pažnje, kada su Komitet pravnika za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava podneli krivičnu prijavu protiv Dobrice Ćosića zbog rasne i druge diskriminacije, te izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Za primer je uzeta rečenica iz knjige u kojoj se Albanci opisuju kao „socijalni, politički i moralni talog tribalnog, varvarskog Balkana, koji uzima za saveznika Ameriku i Evropsku uniju u borbi protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda – srpskog naroda”. Ljubivoje Tadić kaže da spornu rečenicu nije koristio u predstavi, ocenjujući taj slučaj „bizarnim, isključivim i površnim”.

„Lična istorija” svoju prvu reprizu imaće u petak, a nakon toga će biti izvedena i u Užicu, Čačku i Kragujevcu. Premijeri će, kako je najavljeno, prisustvovati i Dobrica Ćosić.

-----------------------------------------------------------

U pripremi „Srpski pisci slikari”

„Lična istorija” je samo prva u nizu predstava koje će biti realizovane u narednom periodu, kao plod saradnje Pozorišta „Ogledalo” i „Službenog glasnika”. Ljubivoje Tadić kaže da je već započeo dramatizaciju dela Radovana Popovića „Srpski pisci slikari”, najavljujući tu predstavu kao spoj likovnih i muzičkih elemenata. Premijera predstave u kojoj će se dočarati slikarska interesovanja naših književnika očekuje se u oktobru.

-----------------------------------------------------------

Dan „Službenog glasnika”

Svečanom akademijom sutra će u 19 časova u Beogradskom dramskom pozorištu biti obeležen dan „Službenog glasnika” i 196 godina od objavljivanja prvog broja „Novina serbskih”. Prisutne će pozdraviti premijer Mirko Cvetković, te direktor i glavni i odgovorni urednik „Glasnika” Slobodan Gavrilović. Nakon toga će, sa početkom u 21 čas, biti odigrana predstava „Lična istorija” u izvođenju pozorišta „Ogledalo”.

Povodom ovog jubileja, sve knjige u „Glasnikovim” knjižarama u avgustu su jeftinije za 30 odsto. Takođe, prvih sto kupaca „Glasnikovih” izdanja u četvrtak i petak dobiće po dve karte za drugo izvođenje predstave „Lična istorija” 14. avgusta.

Senka Korać

[objavljeno: 12/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.