Leto na talasima RNS1

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2022, 17:04

Leto na talasima RNS1

Za topao i vreli jul spremili smo rashlađenje u vidu radio drama na Prvom programu radija Novi Sad.

U programu namenjenom odraslima prva dva četvrtka u mesecu od 23 časa obeležavamo godišnjicu rođenja Miroslava Krleže (1893-1981), hrvatskog i jugoslovenskog književnika. „Šta to znači znati čitati i pisati kada pišemo već sigurno duže od pedeset hiljada godina, a svakih se stotinu godina rodi po jedan čovek koji ume zaista pisati, a njega ne čita niko.“, zapisao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Kreža u svom romanu "Povratak Filipa Latinovića“. Kako bismo podstakli slušaoce da čitaju Krležu, emitujemo radio dramu "Sprovod u Terezijenburg“ prema njegovoj istoimenoj pripoveci, a nedelju dana kasnije "Dokazi i otpori Miroslava Krleže“ Miodraga Kujundžića o samom životu pisca.

Nakon toga radio dramom obeležavamo još jednu godišnjicu – 281 godinu od smrti italijanskog kompozitora iz perioda baroka Antonija Vivaldija. Najprepoznatljiviji je po svom ciklusu od četiri koncerta za violinu i orkestar „Četiri godišnja doba“ u kojima je savršeno tonski naslikao detalje iz prirode. U njegovu čast slušaćemo radio dramu „Vivaldi“ Đorđa Đurđevića.

Poslednje nedelje jula slušamo 15. epizodu serijala „Kosingas“ po istoimenom romanu Aleksandra Tešića.

Za najmlađu publiku nedeljom od 10 i 5 pripremili smo radio drame o letnjem raspustu i odlasku na more – „Bajka o putu do mora“ Rastislava Durmana, "Veliko leto“ Vladimira Andrića, "Neslane šale“ Nade Adamović, "Leto na selu“ Vjere Benkove i "Teodora sa vrlinom putuje“ Maje Pesirac. Nakon svake radio igre decu očekuje epizoda Dramskog intermeca iz pera Branka Stevanovića i Dušana Đurđeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.