Letnja muzička senzacija - Karmina Burana na Tašmajdanu

Izvor: BKTV News, 01.Sep.2018, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letnja muzička senzacija - "Karmina Burana" na Tašmajdanu

Bila je to zaista izuzetna „Noć muzike“ na Tašmajdanu, za koji dobro upućeni kažu, da davno nije bio tako pun, čak možda i rekordno ispunjen.

Nekih 15-tak hiljada gledalaca (ulaz je bio besplatan) prosto je okupiralo definitivno najatraktivniju letnju scenu u Beogradu – renovirani stadion Tašmajdan, gde je Simfonijski orkestar i Hor RTS-a pod upravom dirigenta Bojana Suđića, a uz podršku hora „Obilić“, Dečjeg hora „Kolibri“ izveo jedan od publici najomiljenijih >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << klasičnih muzičkih dela – scensku kantatu Karla Orfa „Karminu Buranu“. Nastupili su i operski umetnici - sopran Aleksandra Jovanović, tenor Aleksandar Tolimir, kao i Dragutin Matić. Zaista impresivan ansambl od više stotina izvođača, koje je Bojan Suđić uvežbao na vrhunski način.

“Karmina Burana” je jedno od najčešće izvođenih dela klasične muzike, koje je Karl Orf komponovao na osnovu zaboravljene rukopisne zbirke sa više od 200 pesama s kraja XII I početka XIII veka, pronađene u bavarskom manastiru Benediktburen, nedaleko od Minhena.

Simfonijski orkestar i Hor RTS-a, pod upravom maestra Bojana Suđića veoma sugestivno i autoritativno je izveo Orfovu kantatu, na oduševljenje beogradske publike, među kojom je bilo zaista puno porodica sa malom decom, što je veoma lepa slika za koncerte ozbiljne muzike. Posle izvođenja muzičkog dela, koje je trajalo 70-tak minuta, orkestar i horovi dobili su višeminutne stojeće ovacije publike, a na bis su ponovo izveli finale „Karmine Burane“. Kraj koncerta obeležio je i impresivan vatromet.



Ovo je bio još jedan u nizu veoma interesantnih koncerata (žanrovski različitih) na veoma popularnoj beogradskoj letnjoj muzičkoj pozornici – stadionu Tašmajdan, koji je domaćin izvođačima različite vrste muzike, ali koji je u poslednje vreme uglavnom ispunjen. Bilo je lepo protekle nedelje gledati na Tašmajdanu dva veoma lepo koncipirana koncerta u čast 60. godina RTS-a – prvi koji je bio kombinacija popularne klasične, džez, evergrin i pop muzike, uz učešće nekih od poznatih muzičkih zvezda – poput Gorana Bregovića, Bajage, Bore Đorđevića (koji je u pratnji simfonijskog orkestra izveo legendarnu pesmu „Pogledaj dom svoj, anđele“), Manjifika i Željka Joksimovića, ali i Bisere Veletanlić i Jadranke Jovanović. Drugi koncert u organizaciji RTS-a je bio posvećen izboru 60 najboljih narodnih pesama, koji je takodje oduševio publiku nastupima velikana narodne muzike. I naravno pobednika izbora za najbolju pesmu – glumca Dragana Jovanovića, koji je šarmantno izveo numeru iz serije „Moj rođak sa sela“ – „Ružo moja rumena“. Publika je nesumljivo uživala i na tim koncertima.

Muzički šlag na tortu na kraju ovog leta u Beogradu bilo je ovo izuzetno izvodjenje „Karmine Burane“, koja je definitivno postala jedan od najomiljenijih klasičnih komada beogradske publike.

Treba napomenuti i da je Bojan Suđić dokazao da je ne samo izvanredan dirigent, već i veliki šoumen, koji uspeva da od koncerta klasične muzike napravi izvanredan muzički spektakl za najširi krug publike. I zato je ovaj koncert na Tašmajdanu jedan od najuspešnijih „događaja“ klasične muzike u poslednje vreme u Beogradu, vrlo blizu dostignuća nastupa Beogradske filhamonije na otvorenom, nedavno na Novom Beogradu.

Lepo je videti kada koncerti ozbiljne muzike izlaze iz uobičajenih okvira "klasike" i uspevaju da privuku najširi krug publike, posebno one mlađe. Možda je to model koji bi trebalo češće primenjivati.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.