Legat Bate Mihailovića u Pančevu

Izvor: Politika, 29.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legat Bate Mihailovića u Pančevu

Pančevo - Akademik Milorad Bata Mihailović i Srđan Miković, predsednik opštine Pančevo, potpisali su ovih dana protokol kojim se regulišu uslovi formiranja legata poznatog slikara u njegovom rodnom gradu. Legat će činiti pored slika Bate Mihailovića i dela njegovih prijatelja i savremenika, umetnika svetskog renomea. Prostor legata trebalo bi da postane svojevrsni dom umetnosti u kojem bi se okupljali umetnici, a grad je preuzeo obavezu da pri legatu obezbedi prostor za stanovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i rad slikara kada on boravi u domovini.

Pre 15 godina Srđan Miković, tada potpredsednik opštine Pančevo, uspostavio je kontakt sa Mihailovićem koji je nameravao da legat ostavi Pančevu. Darodavac se saglasio da legat bude smešten na spratu Štabske zgrade u centru Pančeva, ali je kasnije, naredna opštinska vlast, nemajući sluha za kontakte sa darodavcem, prostor namenjen legatu ustupila za druge namene, pa je Mihailović odustao od namere da svoja dela pokloni Pančevu. Miković danas kaže da postoji mogućnost da Mihailovićev legat ipak bude smešten u Štabskoj zgradi gde su sada prostorije Televizije Pančevo. Kako se za televiziju adaptira stara autobuska stanica, prostor na koji je davno pristao i Mihailović, mogao bi brzo biti spreman da primi treći i, po svemu sudeći, najveći legat likovnog umetnika Pančevu.

Ovaj grad već ima legate Stojana Trumića i Zorana Petrovića, ali su oni smešteni u pančevačkom Muzeju. Akademik Mihailović, koji je rođen u Pančevu 1923. godine, bio je izričit u želji da njegova dela ne budu pohranjena u muzeju, već u prostoru koji bi bio neka vrsta otvorenog multifunkcionalnog kreativnog centra.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.