Lazar Ristovski o onima koji su odbijali njegov projekat: Kao da nemaju zrno patriotskog u sebi

Izvor: Blic, 24.Jun.2017, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lazar Ristovski o onima koji su odbijali njegov projekat: Kao da nemaju zrno patriotskog u sebi

Glumac, reditelj i producent, Lazar Ristovski, u razgovoru za "Blicov" TV dodatak petkom odgovarao je i na pitanje o sudbini projekta "Čarape kralja Petra", za koji je na nedavnom konkursu Filmskog centra Srbije dobio 40 miliona dinara.

Podsetimo, članovi konkursne komisije za sufinаnsirаnje proizvodnje domаćih dugometrаžnih filmovа sа nаcionаlnom temom, na čijem čelu je bio njegov kum Boban Skerlić, bili su podeljeni oko toga da li Ristovski treba da dobije sredstva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Na kraju su dva člana bila protiv, dok su tri, među kojima i Skerlić, glasala za. Ristovski ističe da posle svega razmišlja da odustane od snimanja filma koji spremao više od sedam godina.

- Milovan Vitezović je adaptirao svoj sjajni istoimeni roman u scenario još odavno, ali sam ja kao producent imao velikih muka da ga realizujem. Krivica je jednim delom moja, ali postoji i neka čudna odbojnost komisija, koje su ga odbijale više puta, i nekih drugih faktora prema toj temi. Kao da se neko namerno protivi da se taj najherojskiji deo srpske istorije ovekoveči na filmski način. Kao da oni koji su odlučivali o sudbini ovog projekta nemaju zrno patriotskog u sebi. Ali to je na njihovu dušu. Ono što će ih možda obradovati je činjenica da sam se ja umorio od pakovanja ovog projekta i od negativne energije koja ga prati. Istini za volju, i pare koje su dobijene su toliko male da se jedan istorijski, ozbiljan film napravi, da ću odustati od tog projekta - istako je Ristovski za TV dodatak "Blica".

On je dodao takođe da novac koji je dobio nije dovoljan i da očekuje veću pomoć države u realizaciji ovog projekta.

- Ne želim da ga radim po svaku cenu. To ili će biti državni projekat, sa svešću o potrebi da Srbija ima taj film i možda seriju, za 2018. godinu u kojoj se obeležava veličanstvena, antička žrtva i pobeda, ili ga ja neću raditi. Neka Srbija obeleži taj datum prigodnim recitalom. Da li će se neko zapitati da li su to zaslužili svi poginuli u Velkom ratu, više nisam siguran - poručio je Ristovski.

On je naglasio da više neće režirati filmove već da će to prepustiti svom sinu Petru.

- Ja neću više režirati, jer moj sin Petar je filmski reditelj i on preuzima tu palicu, koju sam mu ostavio u nasleđe. Ako ikada dobije šansu, jer i njega su odbijali, kao debitanta, pet puta na konkursima Filmskog centra Srbije samo zato što je moj sin. Ali, Ristovski su tvrda sorta - konstatovao je Ristovski.

Ristovski je inicirao prvi festival debitantskog filma Ravno Selo Film festival, koji će, pod sloganom “Selom kruže filmske priče”, biti otvoren večeras svečanom ceremonijom koja će početi u 20.30 na improvizovanoj sceni iza Doma kulture u centru Ravnog Sela. Festival će zvanično otvoriti predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović.

- Ravno Selo Film festival je festival debitantskog filma. Ove godine su debitanti nešto stariji, ali time će i program biti zanimljiviji. Rade Šerbedžija je debitovao kao reditelj sa filmom “Oslobođenje Skoplja”, koji predstavlja Makedoniju, a Mirjana Karanović sa “Dobrom ženom”. Na programu su još filmovi iz regiona. Iz BIH je gost na festivalu Ines Tanović sa filmom “Naša svakodnevna priča”, dok iz Zagreba dolazi rediteljka Katarina Zrinka Matijević. Iz Crne Gore stiže film “Igla ispod praga” reditelja Ivana Marinovića - priča Ristovski i dodaje da će otvaranje festivala biti zanimljivo po tome što će se u tom delu programa izvoditi filmska muzika.

Posle pedeset godina rada, Olivera Katarina će za otvaranje našeg festivala otpevati uz romski orkestar iz Deronja, gde je jednim delom i sniman film "Skupljači perja", pesmu "Đelem, đelem". Specijalni gosti biće izvođači muzičkih numera iz poznatih filmova. Bane Krstić iz „Garavog sokaka” izvešće "Tango argentino" iz istoimenog filma, Tanja Banjanin numeru iz "Ciganske bajke", uz trubače Ekrema Mamutovića, Lazar Ristovski će otpevati "Mesečinu" iz filma "Podzemlje", a svi zajedno izvešće "Pukni, zoro” iz filma “Montevideo, bog te video".

Lazar Ristovski kaže da neće biti pojedinačnih nagrada.

- Mi ćemo, vodeći se dobrim primerom Sterijinog pozorja, dodeliti nagrade svima. Prvi festival nije takmičarskog karaktera jer ove godine imamo samo pet filmova, pa bi bilo besmisleno da se oni takmiče. Ali, kao iznenađenje smo spremili jednu lepu skulpturu koju smo sami osmislili. Svi autori će dobiti po 500 evra i kukuruz u staklo-plastici. To je svojevrsna skulptura koja predstavlja i naš logo festivala - istakao je Ristovski.

Što se tiče glumačke karijere nedavno je završio snimanje filma “Pijavice”. To je njegova četvrta saradnja sa rediteljem Draganom Marinkovićem.

- Biće to žanrovski veoma zanimljiv film. Možda bi se mogao svrstati u žanr političkog trilera. Priča o tajnim službama koje vršljaju više nego ikada na našim prostorima. Uz sve to se postavlja u filmu i jevrejsko pitanje, odnosno kako su dočekani i ispraćani Jevreji na ovim podnebljima od Drugog svetskog rata pa do poslednjih nemira na Balkanu - rekao je Ristovski.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.