Laureat: Branko Radičević bio Bijelo dugme svoga doba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2014, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laureat: Branko Radičević bio Bijelo dugme svoga doba

U najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima na završetku 43. Brankovog kola međunarodna nagrada ''Branko Radičević'' uručena je Petru Miloševiću pesniku i piscu iz Mađarske.

Primajući to priznanje Milošević je rekao da je Branko Radičević bio Bijelo dugme svoga doba.

"Uključio se u tok večnog petrarkizma, koji se neprestano obnavlja - počev od Horacija do Bitlsa, od Petrarke do Desanke Maksimović, od Šiška Menčetića do Đoke Balaševića", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bio je slikovit laureat.

On je primetio da su usled jezičke reforme mnoge pesme potonule među lingvističke starudije, a da su nasuprot njima pesme Branka Radičevića otvaraju "onu jezičku i književnu formulu u kojoj živimo i sada".

U programu Svečanog zatvaranja 43. Brankovog kola učestvovali su Hor Karlovačke gimnazije, pod dirigentskim rukovođenjem Rastka Pavlova, ženska etno-grupa "Vila" iz Novog Sada, harmonikašica Čedana Đokić, operski pevač Ognjen Milivojša i pijanistkinja Nina Aranđelović.

Brankove i pesme antologijskih pesnika govorili su mladi dramski umetnici: Tanja Mateša, Anđelina Marčeta i đaci Karalovačke gimnazije.

Nastupili su i raniji dobitnici nagrade "Stražilovo" Ivan Despotović, Milan Rakulj i Goran Gvarić Grga. Mladim pesnicima priključio se i Zoran Hr. Radisavljević, kao i bivši đak Karlovačke gimnazije Mirko Dimić.

Preporučujemo vam da pogledate emisiju posvećenu ovogodišnjem kolu, koja će biti emitovana večeras na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine u 21 sat.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.