Laibach 9. decembra u Mikser House-u

Izvor: Studio B, 23.Okt.2015, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laibach 9. decembra u Mikser House-u

Slovenački bend Laibach nastupiće 9. decembra u Mikser House-u.

Bend koji i posle tri decenije postojanja i dalje opravdava titulu jednog od najautentičnijih muzičkih sastava u svetu, poznat je i po specifičnoj scenografiji i sveopštem konceptu nastupa koji izlazi iz klasičnih koncertnih okvira, što će pokazati i u Mikser House-u.

Za beogradski koncert su pripremili mnogo više od svirke - publici će doneti jedinstveni audio-vizuelni doživljaj koji će kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << izložbu fotografija, performans i govor iskazati njihov umetnički kredo i nastaviti praksu benda da muziku povezuje sa drugim granama umetnosti koje zajednički i angažovano ironizuju sve - od politike, preko ekonomije do religije.

Njihov poslednji i aktuelni album "Spectre" započeo je i novo poglavlje u istoriji benda, i predstavlja važan korak napred za grupu koja se politički nikad nije jasno opredelila, ali je konstantno analizirala politiku kroz svoja dela.

Tekstovima i muzikom novog albuma, koji predstavlja svojevrsni politički manifest u poetskoj formi, Laibach je jasno zauzeo stranu i svesno napustio udobnost nekadašnje političke slobode i neutralnosti, što revolucionarnom nastupu u Pjongjangu daje dodatni značaj.

Laibach je muzička i multimedijalna grupa osnovana 1. juna 1980. godine u Trbovlju. Pod uticajem avangardnih praksi prve polovine 20. veka, 1982. godine objavljuju manifest, zasnovan na kolektivnom radu i ideji Gesamtkunstwerka.

Nedugo nakon toga osnivaju pokret NSK koji je likovni kritičar, teoretičar i umetnik Peter Veibl definisao početkom 90-ih označio pojmom retroavangarda.

NSK je okupio, pored umetnika, teoretičare, kritičare i filozofe, kao što su Slavoj Žižek i Marina Gržinić, i formirao vlastiti umetnički izraz u području likovnih i scenskih umetnosti.

Od samih početaka grupa je povezana i okružena kontroverzama, izazivajući snažne reakcije političkih vlasti bivše Jugoslavije i posebno Socijalističke Republike Slovenije.

Glavni elementi Laibahovog pristupa su: snažne reference na istoriju avantgardne umetnosti, nazi-kunst i socijalistički realizam u vizualnoj umetnosti, deindividualizacija javnih nastupa kao anonimni kvartet odeven u uniforme, konceptualne proklamacije i zvučno moćni scenski nastupi uglavnom označivani kao industrial (pop) muzika.

Ulaznice za koncert dostupne su na svim prodajnim mestima Gigs tixa po promo ceni od 1.200 dinara koja važi za prvih 200 ulaznica.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.