LUPE FIASCO - The Cool

Izvor: B92, 08.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LUPE FIASCO - The Cool

Kanye West muzičkog „međugrounda"

Lupe Fiasco je prisutan, ali nije učesnik. On oseća miris baruta, ali njegov pištolj nije opalio. On ne živi na ulici, ali živi sa njom. Prosečnom hip hop konzumentu on može biti stran, možda čak i lažan, jer ne teži očiglednom načinu „stvarnog življenja" (od „keepin it real"), već isti drži na dovoljnoj distanci da bi od njega mogao da napravi nešto više.

The Cool je, kako pres materijal >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže, a vrlo pažljivi slušaoci mogu i sami primetiti, konceptualni album o momku koji odrasta bez oca i koga podižu Ulica i Igra, dvojica super-junaka kao personifikacija dve najdominatnije sile u životu geta. Međutim, „junak naših dana" ubrzo gubi strpljenje i počinje da povlađuje pohlepi, postaje diler i ostalo znate. Nije baš hepiend.

Broj gostiju na albumu iako dvocifren ne pretenduje da, kao kod Timbalanda, autora promoviše u aktuelnog miljenika superstarova (iako je Snoopu i ovde bačena koska). Lupeova ekipa je lo-fi tim koji oplemenjuje pesme baš koliko i upotrebljeni ili semplovani instrumenti, njihova „upotreba" je isključivo muzikalna. (Ne)očekivano prisutni Unkle (u prepoznatljivo anksioznoj Hello/ Goodbye) ukazuje na uzajamnu ambiciju oba umetnika da se (uvek) nađu tamo gde se nešto dešava.

Asocijacija na Kanyea potiče od jasne želje da The Cool bude „poprečni presek" različitih hip hop stilova (old skool (Gold Watch), džezi (Baduasta Paris, Tokyo), hip sa soul refrenima ili hop sa ma-jel-ovo-Chris-Martin refrenima (aktuelni singl Superstar)...), ali i različitih žanrova, pa tako hip hop često izleće u trip hop (u najlepšem smislu reči na „anklastoj" Streets Of Fire), prog-rok-hop, pa čak i u neku vrstu spejs-hopa (pandan spejs-roku) kao dominantnom stanju na većem delu albuma. Lupe svoje bavljenje muzikom ambiciozno vidi kao priliku da se trka i sa Milesom, Coletraneom, Sly Stoneom, George Clintonom i (naročito) Princeom, i u toj trci on samo prividno izgleda hendikepiran činjenicom da hip hop, kao relativno mlad žanr i njegov „operativni model", nema još uvek opšte priznatih klasika, niti je njihova dugovečnost potvrđena i dokazana na svim generacijama konzumenata i kritičara, pa samim tim ni njegovi rezultati ne mogu biti od „opšte vrednosti".

Ako vašu hip hop kolekciju ispunjavaju albumi Mos Defa, The Roots, Erykahe Badu (a naročito vam je drag ovaj njen poslednji), Common, pa i Kanye, onda sasvim sigurno treba da uz već pazareni Food & Liquor stoji i The Cool. Plus, dolaze radikali... trebaće vam mračni i depresivni saveznici.

SELEKTAH:

***1/2

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.